Home / Διεθνή / Στο Eurogroup η επιστροφή του κουαρτέτου, χωρίς κοινή γραμμή οι θεσμοί

Στο Eurogroup η επιστροφή του κουαρτέτου, χωρίς κοινή γραμμή οι θεσμοί

Πιθανώς στα μέσα της εβδομάδας

Βρυξέλλες
Συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, το Eurogroup για να εξετάσει την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα και την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα -πιθανότατα εντός της εβδομάδας- προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, παρά τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των θεσμών.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να συγκλίνουν οι θέσεις των ευρωπαίων δανειστών με αυτές του ΔΝΤ, τις οποίες χωρίζει ακόμη μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή των μέτρων που θεωρούν ότι θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα ώς το 2018.

Η Ευρώπη δεν θεωρεί ότι είναι εφικτό να λάβει η Ελλάδα μέτρα 7,5 – 9 δισ. ευρώ, όπως ζητεί το ΔΝΤ, καθώς αναγνωρίζει πως ούτε η κυβέρνηση το αντέχει πολιτικά, ούτε η οικονομία. Εκτός αυτού, αμφισβητεί -όπως και η κυβέρνηση- τα δεδομένα στα οποία βασίζει το Ταμείο αυτές τις εκτιμήσεις του.

Από την άλλη, το ΔΝΤ δεν θεωρεί ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα, το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ευρώπη, μπορεί να πετύχει. Η άποψή του είναι ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν».

Παρά τη διαφορά τους, ωστόσο, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό, οι δυο πλευρές των δανειστών συμφωνούν ως προς το βασικό περιεχόμενο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, όπως π.χ. η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Στη βάση αυτής της συμφωνίας, αναμένεται να αρχίσει η αξιολόγηση, εφόσον επιστρέψουν. Από κει και πέρα, το ύψος των απαιτούμενων μέτρων μπορεί να προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, ανάλογα με τα μέχρι τότε δεδομένα.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis