Home / Διεθνή / Στο σκοτάδι η Πόλη του Φωτός

Στο σκοτάδι η Πόλη του Φωτός

Δεύτερη μέρα πένθους η σημερινή για τη Γαλλία, και η θλίψη πλανάται παντού, μετά τη ματωμένη Παρασκευή και 13. Στο Παρίσι  τα θέατρα είναι κλειστά, το ίδιο και πολλοί κινηματογράφοι. Συναυλίες και εκθέσεις ακυρώθηκαν, οι δρόμοι είναι ερημικοί, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και τα πρόσωπα όλων σκυθρωπά. Μόνη χαμογελαστή πινελιά τα χρυσοκίτρινα φύλλα των φυλλοβόλων δένδρων, που έχουν στρώσει τους δρόμους. Το Παρίσι, που έχουν ονομάσει «πόλη του φωτός» πενθεί, με έμβλημα τη σκοτεινή φορεσιά του Πύργου του Αϊφελ που από χθες τη νύχτα ντύθηκε στα μαύρα και δεν αναβοσβήνει τα λαμπιόνια του.

Παρ’ ότι έως την ερχόμενη Πέμπτη απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες, εντούτοις από χθες το απόγευμα, ο κόσμος συρρέει σε συμβολικά σημεία της πρωτεύουσας, για μια ύστατη τιμή στη μνήμη των θυμάτων.  Η πλατεία της Δημοκρατίας (Place de la R?publique ), με το γιγαντιαίο μπρούτζινο άγαλμα στο κέντρο της, είναι ο πλέον συμβολικός τόπος που αυθόρμητα δίνουν ραντεβού οι Παριζιάνοι.

Καθισμένος στο πεζούλι ο 30χρονος Ντιντιέ έχει σχεδιάσει με τα κεριά το νούμερο «128» για τους νεκρούς. Παρ’ ότι ο ίδιος δεν έχασε κάποιο δικό του άτομο, «ο καθένας βιώνει τα γεγονότα με τον τρόπο του» εξηγεί, προτείνοντας τον αναπτήρα του για να ξανανάψουμε τα κεριά που έσβησε ο άνεμος. Η ατμόσφαιρα είναι σχεδόν κατανυκτική, βασιλεύει η απόλυτη σιωπή και μόνο οι υποδείξεις των αστυνομικών από τα μεγάφωνα ακούγονται κατά διαστήματα, ζητώντας από τον κόσμο να διαλυθεί ώστε να υπάρξει χώρος για τους επόμενους.

« Είναι εκκωφαντική αυτή η σιωπή σήμερα στην πλατεία, σε πιάνει το στομάχι σου, αλλά είμαστε εδώ και θα αντισταθούμε» λέει ο Τιμπώ. Με ένα φίλο του, κατέβηκαν στην πλατεία, έχοντας στην πλάτη τη γαλλική σημαία. « Θα πάμε να πάρουμε ένα ποτό στα τραπεζάκια ενός καφέ και θα πάμε σε όποια συναυλία ή θέαμα, δοθεί κάπου », πρόσθεσαν.

 

About m bonsu