Home / Διεθνή / Στο Βερολίνο «κάποιοι θέλουν» Grexit, επιμένει ο Σόιμπλε -και δέχεται κριτική

Στο Βερολίνο «κάποιοι θέλουν» Grexit, επιμένει ο Σόιμπλε -και δέχεται κριτική

Βερολίνο
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε πως αρκετοί στο Βερολίνο, και μέσα στη γερμανική κυβέρνηση, θεωρούν πως ένα «προσωρινό» Grexit θα ήταν η καλύτερη επιλογή -έστω κι αν απέφυγε να διευκρινίσει εάν ο ίδιος συγκαταλέγεται σε αυτούς. Η επιμονή Σόιμπλε απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό και ιδιαίτερα στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες – ο υπουργός έριξε με ελάχιστα προσχήματα τα βέλη του στο SPD.

Το SPD επανέρχεται, με κορυφαία στελέχη να καλούν την καγκελάριο να «επιληφθεί», ενώ κριτική έρχεται και από την αντιπολίτευση.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως «υπάρχουν ορισμένοι στη γερμανική κυβέρνηση που είναι απολύτως της άποψης ότι μία τέτοια λύση θα ήταν η καλύτερη για τους Έλληνες», είπε σχετικά με την πρόταση που τελικά έφυγε από το κείμενο της Συνόδου.

To ζήτημα της πρότασης για προσωρινό Grexit σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι διαπραγματεύσεις έχει  προκαλέσει μίνι θύελλα στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες. Ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε φανεί να εκπλήσσει τη βάση του όταν είπε (το βράδυ του Σαββάτου, δηλαδή μεσούντος του θρίλερ στις Βρυξέλλες) πως «είχε γνώση» της πρότασης και πως «κάθε ενδεχόμενο θα έπρεπε να εξεταστεί χωρίς προκατάληψη».

Και σε αυτό ήταν που απαντούσε ο Σόιμπλε στις νέες δηλώσεις του: «Να σας το πω φιλικά» εξήγησε ο γερμανός υπουργός στους δημοσιογράφους. «Δεν έκανα καμία πρόταση που να μην είχε διαβουλευτεί νωρίτερα το εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, και στη διατύπωση και στο περιεχόμενό της» τόνισε.

Οπότε, συνέχισε, «είναι άσκοπο να προσπαθεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για προσωπικές κατηγορίες». «Εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ, έχει και ο πρόεδρος ενός άλλου μεγάλου κόμματος το πρόβλημα του ότι δρα διαφορετικά ως μέλος της κυβέρνησης» είπε με νόημα και δείχνοντας, μόνο με το ελάχιστο των προσχημάτων, στον Γκάμπριελ.

Η στάση του Σόιμπλε έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο SPD. Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ προστέθηκε στους επικριτές και υπερθεμάτισε: Η καγκελάριος Μέρκελ «πρέπει να επιληφθεί του υπουργού Οικονομικών της» είπε χαρακτηριστικά.

«Η συμφωνία του Σαββατοκύριακο ισχύει, σε τελική ανάλυση, για ολόκληρη τη γερμανική κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

«H καγκελάριος έχει την αρμοδιότητα του καθορισμού κατεύθυνσης και σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται στην ανάλογη θέση με τον κύριο Τσίπρα» είπε ο αναπληρωτής αρχηγός του SPD στο Spiegel, το οποίο με τη σειρά του διευκρινίζει πως ο Στέγκνερ έκανε την αναλογία με την σχέση Τσίπρα-Βαρουφάκη.

Ο Στέγκνερ υπογράμμισε επίσης ότι η αντίσταση των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU, με τους βαυαρούς συμμάχους του CSU) θέτει σε δυσκολίες και την Μέρκελ: «Η καγκελάριος, για πρώτη φορά στη θητεία της, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες της τις δυνάμεις για να διασφαλίσει την ψήφο των βουλευτών της» είπε, βλέποντάς την «στην ευκαιρία να αποδείξει πραγματικά πόσο σημαντική της είναι η συνοχή της Ευρώπης».

«Το SPD είναι και παραμένει το γερμανικό ευρωπαϊκό κόμμα, ασχέτως των προσπαθειών αντιπερισπασμού από τον υπουργό Οικονομικών» τόνισε ο Στέγκνερ.

Οι αναφορές Σόιμπλε έχουν προκαλέσει παράλληλα αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση. Από τους Πράσινους (η ηγεσία των οποίων αναμένεται την Τετάρτη στην Αθήνα), ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας Γκέρχαρντ Σικ ανέφερε ότι «για πρώτη φορά από το 1949, η γερμανική κυβέρνηση επιδίωξε ανοικτά μία υποχώρηση από την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Η πρόταση για προσωρινό Grexit «επέφερε τεράστια ζημιά στην Ευρώπη, ζημιά που θα παραμείνει» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος των Πρασίνων.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

About admin