Home / Διεθνή / Στο Αννόβερο ο Ομπάμα για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Στο Αννόβερο ο Ομπάμα για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Συνομιλίες με την Μέρκελ

Ανόβερο, Γερμανία
Μετά την επίσκεψή του στη Βρετανία, ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβη την Κυριακή στο Αννόβερο της Γερμανίας, με στόχο να προωθήσει την συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΤΤΙΡ, η οποία δέχεται επικρίσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ στο Σλος Χερενχάουζεν, ενώ το βράδυ θα εγκαινιάσουν μαζί μεγάλη βιομηχανική έκθεση.

Ο Ομπάμα συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), με τους επικριτές της να σημειώνουν ότι πρόκειται για «αντιδημοκρατική» συμφωνία που θα μειώσει την ασφάλεια των τροφίμων, τα εργασιακά και τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θα ήθελαν να την ολοκληρώσουν πριν από τη λήξη της θητείας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το επόμενο έτος, όμως θα πρέπει να προσπεράσουν πολλά εμπόδια και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία.

Χιλιάδες πολίτες διαδηλώσαν το Σάββατο στο Αννόβερο κατά της συμφωνίας εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου.

Τη Δευτέρα προσφυγικό και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα βρεθούν στο επίκεντρο μίνι Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχουν Ομπάμα, Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Ντέιβιντ Κάμερον.

About Kostas Athanasoulis