Home / Ελλάδα / Στοπ από την κυβέρνηση στα σχέδια εκτροπής του Αχελώου

Στοπ από την κυβέρνηση στα σχέδια εκτροπής του Αχελώου

«Εγχείρημα – χίμαιρα»

Αθήνα
«Η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου» δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα ως μια «χίμαιρα», που στερούσε για πολλά χρόνια από τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας πολλά μικρότερα έργα ζωτικής σημασίας.

Ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε τα παραπάνω μιλώντας σε αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι θα δρομολογηθεί η λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας, αποκλείοντας οποιονδήποτε συσχετισμό του συγκεκριμένου έργου με τον παλαιότερο σχεδιασμό για την εκτροπή του Αχελώου.
Στη συνάντηση, εκτός από τον περιφερειάρχη, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, οι δήμαρχοι Τρικκαίων, Καρδίτσας, Πύλης και Σοφάδων Δημήτρης Παπαστεργίου, Φώτης Αλεξάκος, Κώστας Μαράβας και Θάνος Σκάρλος, πλήθος στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΕΘΕΜ Ιωάννης Καλλές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Βασίλης Τσιώνας, επιστήμονες, νομικοί και στελέχη του υπουργείου.
Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η σύσταση επιτροπής, από κοινού με τη ΔΕΗ, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του φράγματος.

Πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι ένα αποτέλεσμα-υπόδειγμα για τον χειρισμό παρόμοιων περιπτώσεων, που θα εξασφαλίζει τη βέλτιστη λύση για τους κατοίκους και θα προσεγγίζει με την απαραίτητη ευαισθησία το θέμα της μεταφοράς του οικισμού.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, ο υπουργός τόνισε ότι «έχει ευθύνη πλέον ο καθένας, από όποια θέση κι αν κατέχει, εάν συνεχίσουμε να αναπαράγουμε μία ιδέα η οποία είναι νεκρή και λειτουργεί ανασταλτικά προς άλλους σχεδιασμούς για έργα που πρέπει να επιταχυνθούν και να τεθούν σε εφαρμογή».
Επίσης, διαβεβαίωσε την περιφέρεια ότι θα υπάρξει διάλογος και συνεννόηση στο θέμα του φράγματος.

Newsroom ΔΟΛ

About admin