Home / Πολιτισμός / Κινηματογράφος / Στον Ζακ Οντιάρ ο Χρυσός Φοίνικας, Βραβείο Επιτροπής στον Λάνθιμο

Στον Ζακ Οντιάρ ο Χρυσός Φοίνικας, Βραβείο Επιτροπής στον Λάνθιμο

Στην ταινία Dheepan του Ζακ Οντιάρ που αφηγείται την προσπάθεια τριών ανθρώπων να φτάσουν στη Γαλλία, προσποιούμενοι ότι είναι οικογένεια απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Αστακός, κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής.

Με αρκετό άγχος ο έλληνας σκηνοθέτης ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο -ουσιαστικά πρόκειται για το τρίτο μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ.

Η επιλογή του Χρυσού Φοίνικα είναι επίκαιρη, αν και προκάλεσε μάλλον έκπληξη, καθώς η ταινία δεν θεωρείτο φαβορί για κάποιο από τα μεγάλα βραβεία.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε ο Λάζλο Νέμες για την ταινία Son of Saul που αφηγείται την προσπάθεια ενός εβραίου σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης να θάψει ένα αγόρι.

Ο Χου Χσιάο Χσιέν παρέλαβε βραβείο Σκηνοθεσίας για το The Assassin, την ιστορία μιας πολεμίστριας στην Κίνα του 9ου αιώνα.

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισαν η Ρούνι Μάρα για τον ρόλο της στο Carol του Τοντ Χέινς και την Εμανουέλ Μπερκό του Mon Roi. Η ανακοίνωση προκάλεσε μικρή έκπληξη, καθώς η Κέιτ Μπλάνσετ θεωρείτο φαβορί για το Carol. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μπερκό κέρδισε μεν βραβείο ερμηνείας, αλλά η ταινία που σκηνοθέτησε (Standing Tall) προβλήθηκε στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Βενσάν Λιντόν για την ερμηνεία του στο Le Loi du Marche, όπου ερμηνεύει έναν άνδρα με οικονομικές δυσκολίες που προσπαθεί να βρει μερικά παραπάνω χρήματα που χρειάζεται.

Βραβείο Σεναρίου κέρδισε η ταινία Chronic του Μισέλ Φράνκο για έναν νοσοκόμο που πάσχει από κατάθλιψη.

Τα βραβεία απένειμε η κριτική επιτροπή με προέδρους τους αδελφούς Τζόελ και Ίθαν Κοέν.

Φέτος τιμητικό Χρυσό Φοίνικα παρέλαβε η σκηνοθέτης Ανιές Βάρντα, την οποία το κοινό χειροκρότησε όρθιο. Συγκινημένη είπε ότι αυτό το βραβείο είναι ένα βραβείο «αντίστασης και αντοχής που αφιερώνω σε όλους τους εφευρετικούς κινηματογραφιστές».

Αναλυτικά τα βραβεία:

Χρυσός Φοίνικας: Dheepan, Ζακ Οντιάρ

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: Son of Saul, Λάζλο Νέμες

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Χου Χσιάο Χσιέν (The Assassin)

Βραβείο της Επιτροπής: Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου

Καλύτερο Σενάριο: Chronic (Μισέλ Φράνκο)

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Ρούνι Μάρα (Carol) και Εμανουέλ Μπερκό (Mon Roi)

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Βενσάν Λιντόν (Le Loi du Marche)

Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας: Ανιές Βάρντα

Χρυσή Κάμερα (για καλύτερο ντεμπούτο): La Tierra y la sombra του Σεζάρ Αουγκούστο Ακεβέδο

Μικρού Μήκους Ταινία: Waves 98

Αγγελική Στελλάκη


Πηγή: http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231410221

About admin