Home / Ειδήσεις / Στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι σχεδιάζει το ταξίδι του στην Τουρκία ο Τσίπρας

Στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι σχεδιάζει το ταξίδι του στην Τουρκία ο Τσίπρας

Η Αθήνα ανησυχεί πως το αιματοκύλισμα που προκάλεσε το ISIS στο Παρίσι θα αποτελέσει την καλύτερη αφορμή για χώρες που ήταν ήδη αρνητικές απέναντι στο προσφυγικό να κλείσουν τα σύνορά τους και να μετατοπίσουν την επίλυση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος σε ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζεται ακόμη πιο καίριο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία αύριο Τρίτη και την Τετάρτη.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το προσφυγικό εκ των πραγμάτων αναμένεται να κυριαρχήσει στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα με τους Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός θα εμφανιστεί συναινετικός στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι και η γειτονική χώρα θα φανεί συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της, ανοίγοντας λιμάνια και αεροδρόμια για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό που επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση και έχει επαναλάβει αρκετές φορές ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται σε τουρκικό έδαφος και συγχρόνως από την Τουρκία να αρχίζει η διαδικασία επανεγκατάστασης. Επίσης επιθυμεί η συμφωνία επανεισδοχής να μην αφορά Ελλάδα και Τουρκία αλλά Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία.

Κατά τις επαφές στην Αγκυρα δεν αποκλείεται να γίνει επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, πάντως, και ο ενισχυμένος από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα πρόεδρος Ερντογάν διεκδικεί πρωτοβουλίες στη διεθνή σκακιέρα. Με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Κινητοποίηση και στο εσωτερικό της χώρας

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η διαχείριση του προσφυγικού το ζήτημα που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα. Το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα κινητοποίησε την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτες συσκέψεις στο γραφείο του και ενημερώθηκε από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για την κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα, όπως επίσης και για τη δυνατότητα λήψης επιπλέον μέτρων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης.

Επιπλέον, έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες Αρχές να παράσχουν κάθε είδους βοήθεια στις γαλλικές Αρχές προς διευκόλυνση των ερευνών τους.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500039569#ref=latestarticles

About basilis progressive