Home / Internet / Στην τσιμπίδα των ιταλικών φορολογικών αρχών η Google για φοροδιαφυγή

Στην τσιμπίδα των ιταλικών φορολογικών αρχών η Google για φοροδιαφυγή

Φόροι εκεί που αναπτύσσεται δραστηριότητα

Μετά την αμφιλεγόμενη πρόσφατη συμφωνία των βρετανικών φορολογικών αρχών με την Google, η οικονομική αστυνομία στην Ιταλία αναμένεται να παραδώσει στην πολυεθνική εταιρεία αναφορά με την οποία την κατηγορεί ότι οφείλει 227 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους για κέρδη που αποκόμισε από τη δραστηριότητά της στη χώρα την περίοδο 2009-2013.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι η οικονομική αστυνομία υποψιάζεται ότι την επίμαχη πενταετία, η Google απέκρυψε έσοδα 100 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να έχουν φορολογηθεί με συντελεστή 27%. Επιπλέον, 600 εκατομμύρια ευρώ από δικαιώματα θα έπρεπε να έχουν γίνει γνωστά στις φορολογικές αρχές, ποσό από το οποίο οι αναλογούντες φόροι υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρακτορείο αναφέρεται σε ανώνυμη πηγή, σύμφωνα με την οποία οι Αρχές δεν έφτασαν σε σχετική συμφωνία με την Google και το ποσό που θα κληθεί τελικά να καταβάλλει η εταιρεία μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο, μετά την επιβολή προστίμων και τόκων.

Η Google κατέβαλλε 2,2 εκατομμύρια ευρώ φόρους στην Ιταλία το 2014, δηλώνοντας έσοδα 54,4 δισεκατομμυρίων από τη δραστηριότητά της στη χώρα, αν και οι αρχές εκτιμούν ότι πρέπει να ήταν τουλάχιστον 10% περισσότερα.

Νωρίτερα, η Google κατέληξε σε διακανονισμό με τις βρετανικές φορολογικές αρχές, αφού συμφώνησε να καταβάλλει 130 εκατομμύρια στερλίνες για φόρους παρελθόντων ετών, μια συμφωνία που συναντά τώρα την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ δεν αποκλείεται παρέμβαση της αρμόδιας για το θέμα Επιτρόπου, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, γράφει ο Guardian.

Το Δεκέμβριο, η Apple κατέβαλλε 318 εκατομμύρια ευρώ συσσωρευμένους φόρους έξι ετών στην Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση για τη δίκαιη φορολόγηση συνεχίζεται, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει στις 28 Ιανουαρίου νέα μέτρα για την πάταξη της φοροαποφυγής των εταιρειών. Οι εταιρείες πρέπει να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν, εκεί όπου όπου αναπτύσσουν την πραγματική οικονομική τους δραστηριότητα, είναι η θεμελιώδης προτεινόμενη αρχή των προτάσεων αυτών. Το σκάνδαλο Luxleaks, αποκάλυψε το τρόπο με το οποίο διάφορες χώρες, μέσω ευνοϊκών φορολογικών αποφάσεων, βοηθούσαν τις πολυεθνικές να καταβάλουν το ελάχιστο δυνατό φόρο.

In.gr Τεχνολογία, Reuters

About admin