Home / Κόσμος / Στην Λιβύη έχουν βρει καταφύγιο τα ανώτερα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους

Στην Λιβύη έχουν βρει καταφύγιο τα ανώτερα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους

Ο αριθμός των ξένων τζιχαντιστών έχει ανέβει σημαντικά στην πόλη της Σύρτης στη Λιβύη καθώς τα ανώτερα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους έχουν προσφάτως μετακινηθεί εκεί από το Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο της Λιβύης.

Μάλιστα την Τρίτη συναντήθηκαν στην Ρώμη εκπρόσωποι 23 χωρών για να συζητήσουν την αυξανόμενη απειλή που προέρχεται από το ΙΚ στην Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος το ΙΚ πήρε υπό τον έλεγχό του τη Σύρτη, τη γενέτειρα του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Οι διαφωνίες μεταξύ των αντίπαλων διοικήσεων της χώρας όμως έχουν διακόψει τις προσπάθειες για την καταπολέμησή του ενώ επιπλέον υπάρχει η πεποίθηση ότι η ισλαμική ομάδα έχει λάβει υποστήριξη από κάποιους πιστούς του πρώην καθεστώτος.

Το 70% των τζιχαντιστών του ΙΚ που βρίσκονται στην Σύρτη είναι αλλοδαποί όπως ενημερώνει ο αξιωματούχος της Λιβύης, Ισμαήλ Σουκρί. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Τυνήσιοι, Αιγύπτιοι, Σουδανοί και υπάρχουν και λίγοι Αλγερινοί ενώ μέσα σε αυτούς υπάρχουν και κάποιοι Ιρακινοί και Σύριοι. Οι περισσότεροι από τους Ιρακινούς προέρχονται από τη διάλυση του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Ισμαήλ Σουκρί προσέθεσε ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ επέλεξαν να καταφύγουν στην «ασφαλή Λιβύη», υπό την πίεση των διεθνών αεροπορικών επιθέσεων στο Ιράκ και τη Συρία ενώ όπως λέει οι τοπικές αρχές ετοιμάζουν επίθεση εναντίον του.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/306061/stin-livui-ehoun-vrei-katafugio-ta-anotera-stelehi-tou-islamikou-kratous/#ixzz3zCivl0KC
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati