Home / Γενικές ειδήσεις / Στην κορυφή τα ελληνικά ομόλογα το 2015, αλλά δεν σώζουν τη χώρα από το καθεστώς του παρία

Στην κορυφή τα ελληνικά ομόλογα το 2015, αλλά δεν σώζουν τη χώρα από το καθεστώς του παρία

Την μεγαλύτερη απόδοση μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών παρουσίασαν τα ελληνικά ομόλογα το 2015, αναφέρει το Bloomberg και επισημαίνει πως πρόκειται για μια επιτυχία που δεν φαίνεται να δελεάζει τους επενδυτές.

Τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν την υψηλότερη απόδοση, φτάνοντας το 22% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το World Bond Indexes του Bloomberg επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν έχει καταφέρει να διώξει το καθεστώς του παρία που έχει αποκτήσει η χώρα μας

Στην ανάλυσή του το Bloomberg σχολιάζει πως οι υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καμουφλάρουν ουσιαστικά μια χρονιά, κατά την οποία η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ και ως εκ τούτου τα μεγάλα funds διστάζουν ή δεν μπορούν να αρχίσουν να επενδύουν σε μια αγορά όπου κυριαρχούν αρνητικές αξιολογήσεις, χαμηλή ρευστότητα και υψηλή μεταβλητότητα.

Για την «Standard Life Investments», τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης διαθεσίμων της Σκωτίας και την «BlueBay Asset Management», τα ελληνικά ομόλογα είναι το βαρόμετρο της Ευρωζώνης, αν και αυτό υποβαθμίστηκε από τον Μάρτιο με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Επίσης, συνεχίζει το Bloomberg oι θεσμικοί επενδυτές προτιμούν ευρωπαϊκές αγορές όπως η Πορτογαλία, οι οποίες παρέχουν αποδόσεις καλύτερες από αυτές των ισχυρών οικονομιών χωρίς να αναλαμβάνουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η Ελλάδα.

«Η μεταβλητότητα καθιστά την ελληνική αγορά λιγότερο ελκυστική στον μέσο επενδυτή» δηλώνει ο Jack Kelly, διευθυντής επενδύσεων στην Standard Life με έδρα το Εδιμβούργο η οποία διαχειρίζεται 372 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η Ελλάδα φυσικά είναι πολύ σημαντική καθώς επηρεάζει τον τρόπο που συμπεριφέρεται η υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά και γι΄αυτό το λόγο πρέπει πάντα να παρακολουθούμε τι γίνεται».

Η πορεία των ελληνικών ομολόγων το 2015 αντικατοπτρίζει τις αναταράξεις που έζησε η χώρα τη χρονιά που πέρασε και οι οποίες πυροδότησαν την κρίση χρέους στην Ευρώπη, αναφέρει το Bloomberg.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων καταποντίστηκαν μετά τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου με δεδομένη τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του εθνικού χρέους.

Τον Ιούλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έφτασαν το 20% όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τις πεντάμηνες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και κάλεσε σε δημοψήφισμα σχετικά με τα μέτρα του νέου μνημονίου.

Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τη δεύτερη εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά με κυρίαρχο προεκλογικό σύνθημα την ψήφιση του μνημονίου, πυροδότησαν ένα ράλι τιμών τον Νοέμβριο που μείωσε σημαντικά τις αποδόσεις στο 6,84% σε ετήσια βάση. Η απόδοση των ομολόγων την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου κινούταν στο 8% σε ετήσια βάση.

Αν και οι συγκεκριμένες αποδόσεις είναι εντυπωσιακές οι επενδυτές αποθαρρύνονται από τα ρίσκα που ενέχει η πιθανότητα νέων αναταράξεων αλλά και η σχετική έλλειψη ρευστότητας, γεγονός που καθιστά τα ελληνικά ομόλογα πιο ευάλωτα σε αναπάντεχες διακυμάνσεις τιμών.

Οι συναλλαγές σε Ελληνικά ομόλογα παραμένουν αναιμικές με τον όγκο συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) να κινείται στα 67 εκατ. ευρώ για το διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι ο όγκος συναλλαγών στα Ελληνικά ομόλογα, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης, έφτασε τα 141 εκατ, ευρώ τον περασμένο μήνα (Νοέμβριος), ενώ το υψηλότερο σημείο έχει καταγραφεί τον Σεπτέμβριο 2004 με όγκο συναλλαγών 136 δισ. ευρώ.

Ακόμη το Bloomberg αναφέρει ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει και άλλες προκλήσεις με την ανεργία να ανέρχεται στο 24% έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης.

Επιπλέον γίνεται αναφορά και στην πολιτική κατάσταση και για παράδειγμα το πρακτορείο κάνει λόγο στο ότι ο κ. Τσίπρας έχασε δύο στελέχη από την κυβέρνηση συνασπισμού έπειτα από διαφωνίες που είχαν στις μεταρρυθμίσεις και επισημαίνει πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αδύναμη.

Οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν έντονα ανοδικά την Τετάρτη, συνεχίζει το Bloomberg, έπειτα από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την μεταφορά των κόκκινων δανείων σε ξένες εταιρείες διαχείρισης και μετά τη συμφωνία για την πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ σε ξένους επενδυτές.

Ενώ το 2015 οι αποδόσεις ήταν σημαντικά υψηλότερες από το 0,1% που με κόπο απέδωσε το 2014, η χρονιά εκείνη (δηλ. το 2014) αποτέλεσε το ζενίθ για την Ελληνική αγορά ομολόγων. Τα ομόλογα με λήξη το 2017, τα οποία διατέθηκαν σε επενδυτές σε μια χρονική στιγμή που η χώρα ανέκτησε για λίγο την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, είχαν ετήσια απόδοση 7,7% νωρίτερα σήμερα (Παρασκευή 18/12), ενώ τον Ιούλιο 2014 διαπραγματεύονταν με ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 3,5%.

«Τα μακροοικονομικά μεγέθη στην Ελλάδα παρουσιάζουν αρκετές προκλήσεις καθώς προχωράμε προς το 2016 και ίσως να είναι πρώιμο να συμπεράνουμε ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο» εκτιμά ο Mark Dowding, διαχειριστής και συνέταιρος στην BlueBay Asset Management που διαχειρίζεται 60 δισ. δολάρια.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι επενδυτές είναι καλύτερα να έχουν διπλάσια έκθεση σε αγορές όπως η Κύπρος» υποστηρίζει.

http://www.huffingtonpost.gr/

About gus_maverick