Home / Ειδήσεις / Στην Κολωνία, οι εκλογές αναβάλλονται λόγω… γραμματοσειράς

Στην Κολωνία, οι εκλογές αναβάλλονται λόγω… γραμματοσειράς

Ένα απροσδόκητο πρόβλημα έχει ρίξει την σκιά του στην ήρεμη πολιτική ζωή της Κολωνίας: Η τέταρτη μεγαλύτερη γερμανική πόλη θα έστηνε την μεθεπόμενη Κυριακή κάλπες για τον επόμενο δήμαρχο, αλλά τελικά… της τα χάλασε το τυπογραφείο.

Οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν και η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή επειδή στα ψηφοδέλτια τα ονόματα των κομμάτων είναι τυπωμένα… με μεγαλύτερα γράμματα από τα ονόματα των ψηφοφόρων.

Όπως σε κάθε κάλπη στη Γερμανία, η διαδικασία γίνεται μόνο με ένα ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψηφίους, στο οποίο ο ψηφοφόρος σημειώνει την επιλογή του. Στο ψηφοδέλτιο της Κολωνίας υπήρχαν τέσσερις στήλες: Τα ονόματα των ψηφοφόρων, ολογράφως το όνομα του κόμματός του, τρίτη στήλη με τα αρχικά του κόμματος και η τέταρτη με τους κύκλους που συμπληρώνει ο ψηφοφόρους.

Η τρίτη όμως στήλη, εκείνη με τα αρχικά των κομμάτων, ήταν τυπωμένη με μεγαλύτερα γράμματα. Έτσι, πολλοί πίστευαν πως ευνοούνται οι κομματικοί ψηφοφόροι και «ρίχνονται» οι ακομμάτιστοι.

Οι εκλογές, που θα γίνονταν στις 13 Σεπτεμβρίου, τελικά αποφασίστηκε πως θα αναβληθούν για άνωστο μέχρι στιγμής χρόνο. Για να είναι μάλιστα σίγουρες, οι αρχές της πόλης κήρυξαν άκυρες και όσες επιστολικές ψήφους είχαν ήδη υποβληθεί, οπότε η διαδικασία ξεκινά εξ ολοκλήρου από την αρχή.

Το πρόβλημα αντικατοπτρίζει μία άλλη αξιοσημείωτη συνθήκη σε αυτές τις εκλογές: Από όλα τα μεγάλα κόμματα, μόνο οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) δεν κατεβάζουν δικό τους υποψήφιο.

Το CDU στηρίζει την τυπικά ανεξάρτητη Χενριέτε Ρέκερ, μαζί με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP). Η Ρέκερ κατεβαίνει απέναντι στον Σοσιαλδημοκράτη Γιόχεν Οτ.

Ακόμη και αυτό είναι περίεργο για την Κολωνία, που ψηφίζει πλέον συνήθως Σοσιαλδημοκράτες αλλά έχει «συμβολική σημασία» για το CDU: Από τον δήμο της Κολωνίας είχε ξεκινήσει ο Κόνραντ Άντεναουερ, πρώτος μεταπολεμικός καγκελάριος και «πατριάρχης» του CDU.

 

Πηγή: in.gr

About Panos Dreamer