Home / Ειδήσεις / Στα 5,4 δισ. ευρώ έφθασαν οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα Tαμεία

Στα 5,4 δισ. ευρώ έφθασαν οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα Tαμεία

Οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 5,4 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί έως τις 7 Ιουλίου, όπως ανέφερε κατά την τελετή-παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.

Στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί συνολικά 280.092 οφειλέτες ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εισπράξει ως πρώτη δόση περίπου 225 εκατ. ευρώ.

Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο του ο Δ.Στρατούλης προχώρησε σε απολογισμό έργου αυτούς τους έξι μήνες, ενώ δεν παρέλειψε να εξηγήσει γιατί καταψήφισε τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία μέτρα και τι στάση θα κρατήσει από εδώ και πέρα απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απολογισμός έργου

«Στους έξι περίπου μήνες, που είχα την πολιτική ευθύνη για το υπουργικό χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ασφάλισης που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός, το πρώτο πράγμα που επεδίωξα και παρά τις πρωτόγνωρες οικονομικές δυσκολίες καταφέραμε -με τη βοήθεια υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου και των συνεργατών μου- ήταν οι συνταξιούχοι να παίρνουν κανονικά, χωρίς μειώσεις και στην ώρα τους τις συντάξεις τους» σημείωσε ο κ. Στρατούλης και πρόσθεσε:

«Η δεύτερη και βασική προτεραιότητα μου ήταν να αρχίσω να εφαρμόζω τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση.»

» Για αυτό και δεν υπέγραψα τις υπουργικές εφαρμοστικές αποφάσεις και εγκυκλίους των μνημονιακών νόμων για νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από 01/01/2015) και δεν εφάρμοσα το μαθηματικό τύπο, που θα οδηγούσε από 1η Σεπτεμβρίου 2013 σε δραστικές μειώσεις 30 έως 80% των εφάπαξ παροχών.»

» Η άλλη μου προτεραιότητα ήταν η συνεχής επαφή και οι συναντήσεις και η συνεργασία με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Ο κ. Στρατούλης ευχαρίστησε τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, τις αναπληρώτριες υπουργούς Εργασίας, τις Διοικήσεις όλων των Ταμείων και τα συνδικάτα των εργαζόμενων τους, αλλά και όλους τους συνεργάτες του στο υπουργείο.

Ειδικές ευχαριστίες απηύθυνε στον γγ Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Ρωμανιά που τον χαρακτήρισε «καλύτερο γνώστη της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα».

«Όπως καταλαβαίνετε αφήνω πλούσια σπορά στο Υπουργείο και όπως έλεγε και ο παλιός ηγέτης της Αριστεράς, ο Χαρίλαος Φλωράκης, οι ζευγάδες φεύγουν, αλλά η σπορά μένει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης.

Σε έξι μήνες προωθήσαμε τις εξής νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις και σε όφελος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των συνταξιούχων:

1. Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία: Η νέα ρύθμιση συνεχίζει να προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, δίνοντας «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ήδη, μέχρι 17 Ιουλίου, έχουν ρυθμίσει οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 5.4 δισ. ευρώ, 280.092 πολίτες και επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εισπράξει ως πρώτη δόση περίπου 225 εκατ. ευρώ.

Η σημασία της ρύθμισης όμως είναι πολύ ευρύτερη με μακροχρόνια οφέλη, καθώς προϋπόθεση για την παραμονή στη ρύθμιση είναι η απαραίτητη η πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, είπε ο κ. Στρατούλης.

Η ρύθμιση, πρόσθεσε, πέτυχε την επανένταξη ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ασφαλιστικό σύστημα από το οποίο είχαν ουσιαστικά αποκοπεί, συμβάλλοντας στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος παρά τα εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η διαδικασία ρύθμισης σε περιόδους λιτότητας και έλλειψης ρευστότητας.

2. Επεκτείναμε μέχρι 28-2-2016 την υγειονομική κάλυψη των υποαπασχολούμενων, των μακροχρόνια ανέργων, των ανασφάλιστων υπερηλίκων και ομογενών, των αυτοαπασχολούμενων που διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητα τους, των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του «Τροχαίου Υλικού Ελλάδος», των ναυπηγείων Ελευσίνας και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος.

Επίσης χορηγήσαμε παράταση για την ένταξη τους στο ΕΤΕΑ στα ταμεία των ένστολων και για την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων.

3. Προχωρήσαμε στην πλήρη αποποινικοποίηση των οφειλών των αυτοαπασχολούμενων για δικές τους εισφορές στα δικά τους ασφαλιστικά ταμεία, για τη δυνατότητα τους να επιλέγουν την ένταξη τους μέχρι σε τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κλάσεις.

4. Προχωρήσαμε στην κατάργηση προκλητικά χαριστικών νομοθετικών ρυθμίσεων για τους μεγαλοοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες μάλιστα παρουσίαζαν και συνταγματικό πρόβλημα.

5. Απλοποιήσαμε και ενισχύσαμε νομοθετικά τη διαδικασία είσπραξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

6. Καταθέσαμε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το σχέδιο νόμου για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

7. Στάλθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το σχέδιο νόμου για την αναπροσαρμογή του μαθηματικού τύπου υπολογισμού των εφ’ άπαξ παροχών προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι περικοπές που προβλέπονταν από τον Ν. 4052/21012

8. Συγκροτήσαμε ειδική ομάδα εργασίας, η οποία με την διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων πέτυχε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη της φυσικής παρουσίας των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητάς τους και να εκλείψουν οι ουρές και η απαράδεκτη ταλαιπωρία τους.

9. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, προχωρήσαμε σε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών με συγκεκριμένα κριτήρια με στόχο να προστατέψουμε το αγαθό της υγείας για όλους όσους μαστίζονται από την οξεία ανθρωπιστική κρίση.

10. Σεβαστήκαμε απολύτως τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και των μητέρων ΑμεΑ.

11. Ικανοποιήσαμε το αίτημα των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για ένταξη του επικουρικού ταμείου τους στο ΕΤΕΑ.

12. Θέσαμε ως βασικό στόχο την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε στην σύσταση Ειδικών Κλιμακίων Ελέγχου εργοδοτών, ζητήσαμε την τεχνική βοήθεια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, συστήσαμε σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Σ.Ε.Π.Ε. διαρκή επιτροπή για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, μελετήσαμε και επεξεργαστήκαμε λύσεις για διάφορα άλυτα επί χρόνια ζητήματα σε σχέση με την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και την ασφαλιστική κάλυψη διάφορων ειδικών περιπτώσεων (επισχέσεις εργασίας, ειδικοί κλάδοι).

13. Αναδιαμορφώσαμε την Έκθεση του πληροφοριακού Συστήματος Ήλιος, ώστε να παρουσιάζει την πραγματική εικόνα των συντάξεων στην Ελλάδα και όχι την πλασματική που εσκεμμένα παρουσίαζαν οι προηγούμενες μνημονοιακές κυβερνήσεις.

14. Με διάταξη σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του Υπ. Οικονομικών επιλύσαμε ένα πρόβλημα τριών ετών, προκειμένου να λάβουν την σύνταξή τους οι πρώην εργαζόμενοι του ΟΔΑΖ

15. Ψηφίσαμε τον νόμο 4331/2015 για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την άρση ασφαλιστικών αδικιών.

Με τον νόμο 4331/2015 προωθήσαμε τα εξής μέτρα:

* Οι αποφάσεις, πλέον, των ΚΕΠΑ θα ισχύουν για κάθε χρήση και απλοποιείται , όχι μόνο η δική τους λειτουργία, αλλά και ο τρόπος απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων στα Άτομα με Αναπηρία.

* Καταργήθηκε η καταβολή παραβόλου ΚΕΠΑ από ανασφάλιστους και άνεργους πολίτες και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας. Με τον τρόπο αυτό οι ανασφάλιστοι πολίτες και οι αιτούντες είτε αναπηρικές συντάξεις, είτε προνοιακά επιδόματα αναπηρίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 46,14 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ, όπως –ήδη- απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι ΑμεΑ, των οποίων το παράβολο καταβάλλεται από τους ασφαλιστικούς φορείς τους.

* Συγκροτήσαμε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από πρόσωπα με τα απαραίτητα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και επαγγελματικά προσόντα, για να συμβάλει στην επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες και να επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του.

* Οριστικοποιήθηκε η χορήγηση συντάξεων αναπηρίας με εξομοίωση των προϋποθέσεων που ισχύουν για το ΙΚΑ και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

* Καταργήθηκε η αναστολή καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας τετραπληγίας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των δικαιούχων.

* Θεσπίστηκε ότι στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στα ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, θα παρατείνεται η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, καθώς επίσης και η χορήγηση του προνοιακού επιδόματος και της πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

* Συγκροτήσαμε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ειδικά Κλιμάκια Ελέγχου, τα οποία ξεκινούν ελέγχους σε περιοχές και κλάδους, όπου κατά περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής.

* Θεσπίστηκαν μέτρα σε βάρος των μεγαλοοφειλετών, οι οποίοι συστηματικά χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις αθετούν μετά την πρώτη δόση, αφού έχουν ξεπουλήσει όλη την ακίνητη περιουσία τους.

* Θεσπίστηκε η συμμετοχή στο Δ.Σ του ΙΚΑ, εκπροσώπων της Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος, και κατά συνέπεια αυξάνονται τα μέλη του κατά δύο. (από 15 σε 17)

* Δόθηκε η δυνατότητα αναγνώρισης ως χρόνου ασφάλισης, του χρόνου προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης, που εξέτισαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας αντιρρησίες συνείδησης.

* Καθιερώθηκε η απλή αναλογική στις οργανώσεις των συνταξιούχων, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα του κινήματος των συνταξιούχων.

* Επαναχορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ σε 30.000 υπερήλικες, Έλληνες και ομογενείς, η οποία είχε περικοπεί από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου από την 1η Ιανουαρίου 2013 και αποκαθίσταται μια ακραία και απάνθρωπη κοινωνική αδικία σε βάρος ενός τμήματος ηλικιωμένων, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και οικονομικής εξαθλίωσης.

* Μειώθηκαν οι επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ (μηχανικοί γιατροί, δικηγόροι) από την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους, που επέβαλλαν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις από την 1η Ιουλίου 2011.

* Απεγκλωβίζονται χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και των 15.000 ευρώ αντίστοιχα. Το όριο οφειλών, ώστε να μπορούν να συμψηφίσουν τις οφειλές τους με τις συντάξεις τους και για τα δύο ασφαλιστικά ταμεία αυξάνεται σε 25.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για όσους χρωστούν από 25 έως 50.000, ώστε να μπορούν να πάρουν τη σύνταξη τους και να την συμψηφίσουν με τις οφειλές τους.

* Παρατάθηκε η μετενέργεια και κατά συνέπεια η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των υπόλοιπων συλλογικών συμβάσεων, που λήγουν η καταγγέλλονται.

* Παρατάθηκε μέχρι 31 Ιουλίου 2015 η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. (100 δόσεις κ.λ.π)

* Επικυρώθηκε η υπουργική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ.Σπίρτζη, με την οποία θεσπίστηκε η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και διαγράφηκαν όλα τα διοικητικά πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί έως και σήμερα για τη μη καταβολή κομίστρου.

* Επεκτάθηκε η χορήγηση επικουρικών συντάξεων από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης ναυτικών, λόγω ναυτικού εργατικού ατυχήματος.

* Εξασφαλίστηκαν οι αξιώσεις σε ναυτιλιακές εταιρείες κατά κυρίου ναυαγίου ή κατά της διαχειριστικής εταιρείας, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

* Λήφθηκαν επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, των ναυτικών και ειδικότερα για την εξασφάλιση των δεδουλευμένων των απλήρωτων ναυτικών.

* Τα ΑμεΑ, τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης ή και εργαζόμενων σε Κοιν.Σ.Επ. και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσηλεία ή παροχή, δεν χάνουν αυτές τις παροχές, αλλά συνεχίζουν να τις εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά.

* Ολοκληρώθηκε η αποποινικοποίηση των οφειλών των αυτοαπασχολούμενων στα ασφαλιστικά ταμεία.

* Ρυθμίστηκε η ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, Κολλέγια και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

* Διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας

* Θεσπίστηκε η ασφάλιση των πωλητών του λαϊκού λαχείου, οι οποίοι μετά την εξαγορά ων «Κρατικών Λαχείων» το 2013 είχαν μείνει ανασφάλιστοι

* Ρυθμίστηκε η ασφάλιση των απασχολουμένων σε προγράμματα κοινωνικής επανένταξης και επαγγελματικής εκπαίδευσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) για τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος και ασθένειας υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τα προγράμματα κοινωνικής επανένταξης της αδύναμης αυτής κατηγορίας.

«Στηρίζω την κυβέρνηση»

«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το ΟΧΙ μου σε μνημόνια και πολιτικές λιτότητας δεν αναιρεί τη στήριξη μου στην Κυβέρνηση για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων της απέναντι στο λαό» είπε ο κ. Στρατούλης.

«Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσω με την παρουσία μου και στη Βουλή και στους κοινωνικούς αγώνες να στηρίξω τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και γενικότερα τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Ταυτόχρονα θα αγωνιστώ, ώστε η υποχώρηση της Κυβέρνησης να είναι προσωρινή και για να μην αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, που θα ακυρώνουν οριστικά τις προγραμματικές δεσμεύσεις της και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500013779#ref=latestarticles

About basilis progressive