Home / Διεθνή / Στα χέρια Τραμπ – ΔΝΤ η Ελλάδα

Στα χέρια Τραμπ – ΔΝΤ η Ελλάδα

Η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για το ελληνικό πρόγραμμα. Στην κρίσιμη συνεδρίαση θα συζητηθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν. Στη συνεδρίαση θα καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι αντιπρόσωποι και έχει μεγάλη σημασία η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροσώπου, καθώς για πρώτη φορά θα αποκαλυφθεί η θέση της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου αναμένεται να ξεκινήσει στις 21.00 (ώρα Ελλάδος). Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα παρουσιάσουν την έκθεση και στη συνέχεια θα μιλήσει, ως είθισται, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος είχε επαφές με όλους τους συναδέλφους του και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται εκπλήξεις ή δυσάρεστες καταστάσεις.

Πριν από όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση και στη συνέχεια να παρουσιάσει έκθεση στο Δ.Σ. ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν. Την έκθεση θα ετοιμάσει η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η έκθεση περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία διαπιστώνει ότι το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίσθηκαν τον Δεκέμβρη. Σημειώνεται ότι θα παραμείνει μη βιώσιμο ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

Αυτό όμως που περιμένουν όλοι στη συνεδρίαση του ΔΝΤ είναι η θέση της κυβέρνησης Τραμπ. Ήδη ορισμένες θέσεις που εκφράζονται δημόσια προκαλούν πολλά ερωτηματικά.

Ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε., Τεντ Μάλοχ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg πως η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ. «Δεν θέλω να μιλήσω εξ ονόματος των Ελλήνων, αλλά πιστεύω πως από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, υπάρχουν ισχυροί λόγοι για να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κ. Μάλοχ σημείωσε πως υπάρχουν «εύλογα ερωτήματα» για το «εάν θα πρέπει να υπάρχει» πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα αλλά και ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότησή του.

Η δήλωση Μάλοζ έρχεται τη στιγμή που το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο κ. Μάλοχ διευκρίνισε πάντως πως δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Τραμπ απέναντι στην εμπλοκή ή μη του ΔΝΤ στη χώρα μας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ εξαπολύει επίθεση κατά της Ευρωζώνης. Πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στο BBC είχε δηλώσει πως «θα πόνταρε στην κατάρρευση του ευρώ μέχρι το 2018».

Στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ «θα φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στο εγγύς μέλλον» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει το «να μπούμε σε μια διαδικασία μακράς διαπραγμάτευσης».

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου πρέπει τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν» υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ» δηλώνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην «Αυγή». Όσο και εάν Γερμανία και ΔΝΤ εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους έχοντας ως ουρά και σύμμαχο τη ΝΔ, έχω την αίσθηση πως η συγκυρία και οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι τέτοιες που θα τους αναγκάσουν να αφήσουν τους τακτικισμούς και το blame game και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις τόσο μεταξύ τους, όσο και απέναντί μας» αναφέρει .

Πρωτοβουλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό συμφώνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα ενώ στο θέμα αυτό κοινή είναι η εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητάμε το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» δηλώνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontranews .

Αναφορικά με την περίπτωση μη κλεισίματος της αξιολόγησης στο χρονικό ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου και το ενδεχόμενο επανάληψης του «σκηνικού του 2015», η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «κοινός τόπος της ελληνικής κυβέρνησης και των νουνεχών Ευρωπαίων εταίρων μας» είναι η εξεύρεση λύσης, το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί σταδιακά το επενδυτικό κλίμα στη χώρα».

About Andreas Chondros