Home / Ειδήσεις / Σταθάκης: Δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Μαρτίου

Σταθάκης: Δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Μαρτίου

«Περιθώρια βελτιώσεων» στο Ασφαλιστικό

Αθήνα

Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα των Καθολικών στα τέλη Μαρτίου εξέφρασε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης και πλέον στο τραπέζι βρίσκονται και τα τέσσερα βασικά θέματα: το ασφαλιστικό, τα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2018, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια.

Εκτίμησε ωστόσο ότι η συζήτηση έχει ωριμάσει και βρίσκεται στο ενδιάμεσο στάδιό της και πως μόλις επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, σε δυο εβδομάδες, η τελική συμφωνία θα μπορεί να έχει επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, αφού υπάρχει σύγκλιση σε βασικά σημεία.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά -όπως ανέφερε- η βάση συζήτησης και στα τέσσερα ζητήματα έχει γίνει αποδεκτή από την άλλη πλευρά.

Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο για διάλογο και βελτιώσεις, εφόσον παραμένει αναλλοίωτη η βασική ιδέα του σχεδίου ότι οι όροι με τους οποίους συνεισφέρουν στο ασφαλιστικό σύστημα οι μισθωτοί πρέπει να είναι ίδιοι με αυτούς με τους οποίους συνεισφέρουν και άλλες κοινωνικές ομάδες, κάτι που δεν συνέβαινε «για διάφορους λόγους μέχρι τώρα».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρέπει μεγάλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματικών να πληρώνουν πλέον όπως και οι μισθωτοί αναλογικά και με βάση το εισόδημά τους. Αναγνώρισε όμως ότι αυτή η κεντρική αρχή έχει πολλά περιθώρια διαλόγου «γιατί κάθε ομάδα έχει ιδιαιτερότητες».

Σχετικά με τη στάση των δανειστών ως προς το ασφαλιστικό, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν σε δυο ζητήματα, αφενός να είναι βιώσιμο το σύστημα και αφετέρου το κόστος του να αποτυπωθεί στην πλευρά των δημόσιων οικονομικών.

Ερωτηθείς για τα «κόκκινα» δάνεια επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, υπενθυμίζοντας ότι θέσπισε την προστασία στο 60% των στεγαστικών δανείων και επιθυμία της είναι τα στεγαστικά στο σύνολό τους να μην αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας, αλλά να βρεθούν λύσεις αναδιάρθρωσης των δανείων εντός των τραπεζών.

Τέλος, για τα capital controls σημείωσε ότι προϋπόθεση για την άρση τους είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αύξηση του ενδεχομένου επιστροφής των χρημάτων που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες. Παραδέχθηκε πάντως ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χαλάρωσης μέσω αύξησης του ορίου αναλήψεων.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis