Home / Αθλητισμός / Ποδόσφαιρο / Σπουδαίοι παίκτες που έκαναν ντεμπούτο στα 16

Σπουδαίοι παίκτες που έκαναν ντεμπούτο στα 16

Μετά τη χρήση βασικού του 16χρονου Τζανλουίτζι Ντοναρούμα από τη Μίλαν στην αναμέτρηση με τη Σασουόλο ψάξαμε και βρήκαμε και άλλα ταλέντα που ξεκίνησαν βασικοί στα 16 τους χρόνια και πλέον είναι καταξιωμένοι παίκτες.

Ο προπονητής της Μίλαν, Σίνισα Μιχάιλοβιτς, αποφάσισε να κάνει την έκπληξη και να αφήσει στον πάγκο τον βασικότατο Ντιέγκο Λόπεθ και να βάλει κάτω από τα δοκάρια των ”ροσονέρι” τον 16χρονο Ντοναρούμα. Ο νεαρός τερματοφύλακας έκανε ρεκόρ στο ιταλικό πρωτάθλημα και γι’ αυτό τον λόγο βρήκαμε και άλλους παίκτες που στα 16 ξεκίνησαν βασικοί και την πήραν τη φανέλα σπίτι τους.

Με αφορμή τον Ντοναρούμα ψάξαμε και βρήκαμε ποιοι μεγάλοι παίκτες πήραν φανέλα βασικού και έγραψαν ή συνεχίζουν να γράφουν ιστορία με τις ομάδες τους. Κάποιοι κατέληξαν να κοστίζουν πολλά εκατομμύρια και πήραν μεταγραφή σε μεγάλους συλλόγους και κάποιοι άλλοι έμειναν για χρόνια στις ομάδες τους.

Στην λίστα υπάρχει και ένας θρύλος της Μίλαν ο οποίος ξεκίνησε βασικός στα 16 του δεν έφυγε ποτέ και έγινε “σημαία”.

1. Γουέιν Ρούνεϊ

 

Γεννημένος το 1985 στο Λίβερπουλ ξεκίνησε τη ποδοσφαιρική του καριέρα στις ακαδημίες της Έβερτον σε ηλικία 9 ετών. Τη σεζόν 2002-03 η Έβερτον φιλοξένησε στο “Γκούντισον Παρκ” τη Τότεναμ την πρώτη αγωνιστική. Εκείνη τη μέρα έγιναν δυο σημαντικά πράγματα, το πρώτο είναι πως η Έβερτον γιόρταζε 100 χρόνια στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος και το δεύτερο είναι πως το αστέρι του Γουέιν Ρούνεϊ ανέτειλε. Ένα μήνα μετά έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία των “ζαχαρωτών” καθώς σκόραρε απέναντι στη Ρέξαμ για το κύπελλο.

Πήρε μεταγραφή με πολλά μηδενικά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πλέον γράφει ιστορία με τους “κόκκινους διαβόλους” ενώ είναι πλέον πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αγγλίας.

2.Τζακ Γουίλσιρ

 

Γεννήθηκε πρωτοχρονιά του 1992 και η πρώτη φορά που έπαιξε με τη φανέλα της Άρσεναλ ήταν Σεπτέμβρης του 2008 στον αγώνα με τη Μπλάκμπερν στο “Ίγουντ Παρκ”. Ο Αρσέν Βενγκέρ αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Φαν Πέρσι με τον Γουίλσιρ και έτσι έγινε ο νεότερος παίκτης που κάνει ντεμπούτο με τους “κανονιέρηδες”, ένα ρεκόρ που κατείχε ο Φάμπρεγας. Ήταν η μοναδική του εμφάνιση στο πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά.

Πλέον, στα 23 του, είναι μέλος της ομάδας του Βενγκέρ αλλά έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς και έχει μείνει πίσω στην εξέλιξή του.

3. Κόκε

Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1992 και έμαθε μπάλα στις περίφημες ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης. Έκανε το ντεμπούτο του στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 στην ήττα από τη Μπαρτσελόνα στο “Καμπ Νόου” με 5-2. Στο ημίχρονο αντικατέστησε τον Πάουλο Ασουνσάο. Την σεζόν 2009-10 έκανε ακόμα τρεις εμφανίσεις δείχνοντας δείγματα του ταλέντου του.

Αγωνίζεται ακόμα με τα χρώματα των “κολτσονέρος” και αποτελεί έναν από τους παίκτες στους οποίους βασίζεται ο Ντιέγκο Σιμεόνε. Αποτελεί στόχο μεγάλων ομάδων και ίσως δεν μείνει για πολύ ακόμα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

4. Τιμπό Κουρτουά

 

Γεννήθηκε στο Μπρι (Brée) του Βελγίου και ξεκίνησε να παίζει σαν παιδί ως αριστερό μπακ. Στις ακαδημίες της Γκενκ τον έκαναν τερματοφύλακα και καθιερώθηκε ως τέτοιος. Έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 16 ετών στον αγώνα με τη Γάνδη στις 14 Απριλίου 2009 και ήταν καθοριστικός στην πορεία τίτλου της ομάδας του. Εκείνη τη χρονιά κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Τερματοφύλακα και του Καλύτερου Παίκτη της Γκενκ.

Δυο χρόνια μετά πήρε μεταγραφή στην Τσέλσι και δόθηκε δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης όπου διέπρεψε για τρία χρόνια. Επέστρεψε στην Τσέλσι όπου είναι βασικός και θεωρείται από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο.

5. Πάολο Μαλντίνι

 

Γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1968 και η μόνη ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ήταν η Μίλαν. Πέρασε 24 σεζόν με τα χρώματα των “ροσονέρι” κατακτώντας τα πάντα με την ομάδα. Έκανε το ντεμπούτο του υπό τις οδηγίες του Νιλς Λίντχολμ στις 20 Ιανουαρίου 1985 αντικαθιστώντας τον Μπατιστίνι στην εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) με την Ουντινέζε. Ήταν η μόνη του εμφάνιση εκείνη τη σεζόν και έπαιζε σαν δεξιός μπακ.

Την επόμενη χρονιά μετατέθηκε στην θέση που τον έκανε γνωστό, εκείνη του αριστερού μπακ. λόγω της ικανότητάς του με το αριστερό πόδι. Μέχρι και σήμερα έχει το ρεκόρ της Μίλαν με τις περισσότερες εμφανίσεις και όπως φαίνεται θα αργήσει πολύ να σπάσει αυτό το ρεκόρ.

Πηγή: sport 24

About Pasxalis Fragos