Home / Διεθνή / Σουηδία: Συνελήφθησαν Πολωνοί ακροδεξιοί που σχεδίαζαν επίθεση σε πρόσφυγες

Σουηδία: Συνελήφθησαν Πολωνοί ακροδεξιοί που σχεδίαζαν επίθεση σε πρόσφυγες

Στην κατοχή τους τσεκούρια και μαχαίρια

Στοκχόλμη, Σουηδία
Οι αστυνομικές αρχές της Σουηδίας συνέλαβαν 14 Πολωνούς ακροδεξιούς που σχεδίαζαν επίθεση σε κέντρο φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο, έχοντας εξοπλιστεί με τσεκούρια, μαχαίρια και σιδερόβεργες.

Αστυνομικές πηγές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συνέλαβαν τους υπόπτους την Δευτέρα, χάρη σε ανώνυμη πληροφορία.

Φέρεται ότι σκόπευαν να επιτεθούν σε ξενώνα προσφύγων στο Νίνεσχαμ, λιμάνι που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη και συνδέεται σιδηροδρομικά με το Γκντάνσκ.

«Πρόκειται για Πολωνούς υπηκόους που ανήκουν σε ακροδεξιές οργανώσεις» είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο SR εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Λαρς Άλβαρσγε.

«Πιστεύουμε ότι στόχος της επίθεσης ήταν αυτό το κέντρο φιλοξενίας» υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας άλλος εκπρόσωπος, ο Χέσαμ Ακμπάρι.

Η εφημερίδα Aftonbladet στο ρεπορτάζ της ανέφερε ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες κατοικούν μόνιμα και εργάζονται στη Σουηδία.

Ο Άλβαρσγε είπε ότι τρεις από τους Πολωνούς συμμετείχαν το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου στη Στοκχόλμη σε συγκέντρωση 50-100 κουκουλοφόρων εξτρεμιστών που σχεδίαζαν να επιτεθούν σε αλλοδαπούς.

Η Σουηδία, χώρα 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων, υποδέχτηκε 163.000 αιτούντες άσυλο το 2015. Δεκάδες κέντρα φιλοξενίας προσφύγων δέχτηκαν επιθέσεις ή πυρπολήθηκαν πέρυσι.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν όμως και εντός αυτών των ξενώνων, με αποκορύφωμα τη δολοφονία 22χρονης δασκάλας στις 25 Ιανουαρίου στο Μέλνταλ.

Η Στοκχόλμη εκτιμά ότι φέτος θα υποδεχτεί 70.000-140.000 πρόσφυγες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

About admin