Home / Διεθνή / Σουηδία: Πύργος ελέγχου που δουλεύει χωρίς εργαζόμενους

Σουηδία: Πύργος ελέγχου που δουλεύει χωρίς εργαζόμενους

Το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που λειτουργεί με εντελώς αυτοματοποιημένο πύργο ελέγχου βρίσκεται στη Σουηδία. Πρόκειται για το απομακρυσμένο και συχνά παγωμένο αεροδρόμιο Ομσκολντβίκ. Στον πύργο δεν εργάζεται κανείς, αλλά οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας παρακολουθούν τις κάμερες από άλλο αεροδρόμιο, 150 χλμ. μακριά.

 Το Ομσκολντβίκ δέχεται καθημερινά περίπου 10 αεροπλάνα και 80.000 επιβάτες ετησίως, χωρίς προβλήματα μέχρι στιγμής, από τον Απρίλιο που ξεκίνησε η λειτουργία του «άδειου» πύργου ελέγχου. Στη θέση των ελεγκτών υπάρχουν 14 ψηφιακές κάμερες υψηλής ανάλυσης που στέλνουν εικόνες στους ελεγκτές, οι οποίοι βρίσκονται στο αεροδρόμιο Σουνβσάλ και παρακολουθούν την κίνηση του αεροδρομίου «τους» σε οθόνες 55 ιντσών.

Οι επιβάτες δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά καθώς δύο μικρόφωνα στο Ομσκολντβίκ μεταδίδουν τον ήχο των αεροσκαφών στο Σουνβσάλ και οι υπολογιστές στο Σουνβσάλ συγκρίνουν συνεχώς τις διαδοχικές εικόνες που στέλνουν οι κάμερες από το Ομσκολντβίκ. Αν διαπιστωθεί κάτι ασυνήθιστο, βγάζουν προειδοποιητικό σήμα για τους ελεγκτές. Μάλιστα δεν έχουν περικοπεί καθόλου θέσεις εργασίας ελεγκτών, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί όσο αυξάνεται η αυτοματοποίηση.

«Ελκυστική» η ιδέα

Η ιδέα φαίνεται πως είναι αρκετά ελκυστική, καθώς και άλλα αεροδρόμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει σχετικές δοκιμές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μη επανδρωμένοι πύργοι ελέγχου θα λειτουργήσουν πολλοί στο μέλλον, αν και τα περισσότερα αεροδρόμια θα συνεχίσουν να έχουν ελεγκτές για αρκετό ακόμη καιρό.

Η αυτοματοποίηση των πύργων ελέγχου θα ξεκινήσει από τα μικρά αεροδρόμια και σταδιακά και μεγαλύτερα αεροδρόμια θα εισαγάγουν τη νέα τεχνολογία, που διαφημίζεται ως φθηνότερη και ασφαλέστερη σε σχέση με τους υπάρχοντες συμβατικούς πύργους ελέγχου.

Οι κάμερες εγκαθίστανται στα πιο «τυφλά» σημεία ενός αεροδρομίου και δίνουν εξ αποστάσεως στους ελεγκτές καλύτερη θέα των αεροπλάνων. Είναι υπέρυθρες και βλέπουν στο σκοτάδι, στην ομίχλη, στη βροχή και στο χιόνι, ενώ οι θερμικοί αισθητήρες είναι σε θέση να «πιάσουν» την παραμικρή ζωντανή ύπαρξη (π.χ. ένα ζώο), που την τελευταία στιγμή μπορεί να διεισδύσει στον διάδρομο του αεροδρομίου.

πηγή

About gus_maverick