Home / Διεθνή / Σουδάν: Πέθανε ο Χάσαν αλ-Τουράμπι, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

Σουδάν: Πέθανε ο Χάσαν αλ-Τουράμπι, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

Συνεργάτης του Μπασίρ

Χαρτούμ, Σουδάν

Ο Χάσαν αλ-Τουράμπι, σημαντική προσωπικότητα της σουδανικής αντιπολίτευσης και συνεργάτης του προέδρου Όμαρ αλ-Μπασίρ, απεβίωσε το Σάββατο στο Χαρτούμ από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 84 ετών.

Ο ισλαμιστής πολιτικός είχε μεταφερθεί «στη μονάδα εντατικής θεραπείας σήμερα το πρωί έπειτα από έμφραγμα, το οποίο προκάλεσε τον θάνατό του» στο νοσοκομείο Royal Care του Χαρτούμ, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

Το βράδυ, ένα ασθενοφόρο μετέφερε τη σορό του στην οικογενειακή κατοικία του στη σουδανική πρωτεύουσα, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες οπαδοι του και μέλη του κόμματός του.

Ο πρόεδρος Μπασίρ μετέβη στην κατοικία της οικογένειας για να υποβάλει τα συλλυπητήριά του, έκνε γνωστό ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, προσθέτοντας ότι πολλές προσωπικότητες της χώρας συγκεντρώθηκαν μπροστά από την κατοικία.

Με λευκό τουρμπάνι και κοντό γκρίζο γένι, ο Χάσαν αλ-Τουράμπι είχε συλληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, χωρίς ποτέ να σταματήσει τις επικρίσεις του εναντίον του καθεστώτος.

Ήταν ο μοναδικός πολιτικός αξιωματούχος του Σουδάν που είχε χαρακτηρίσει το 2009 τον πρόεδρο Μπασίρ «πολιτικά υπεύθυνο» για τα εγκλήματα που διαπράττονταν στη σουδανική επαρχία του Νταρφούρ, στην οποία μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος, υποστηρίζοντας έτσι τις διώξεις που ασκήθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πτυχιούχος σχολών νομικής του Χαρτούμ, του Λονδίνου και της Σορβόννης στο Παρίσι, ο Χάσαν αλ-Τουράμπι στήριξε, και μάλιστα ενέπνευσε, σύμφωνα με μερικούς, το πραξικόπημα που οδήγησε το 1989 στην εξουσία τον στρατηγό Όμαρ αλ-Μπεσίρ.

Ιδρυτής των σουδανών Αδελφών Μουσουλμάνων και κήρυκας ενός ισλαμιστικού παναραβισμού, ο ιδεολόγος αυτός δεν σταμάτησε να επεκτείνει την επιρροή του.

Στη διάρκεια της δκεαετίας του 1990 είχε φιλοξενήσει τον αρχηγό της αλ-Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν. Το 1996 εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου και έγινε γενικός γραμματέας του Εθνικού Κογκρέσου, του κόμματος του προέδρου Μπεσίρ, πριν οι σχέσεις τους διαρραγούν το 1999.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis