Home / Ειδήσεις / Σκωτσέζικο ντους τα μέτρα ατελείωτη η λίστα των προαπαιτούμενων.

Σκωτσέζικο ντους τα μέτρα ατελείωτη η λίστα των προαπαιτούμενων.

Ατελείωτη είναι η λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων που καλείται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, την ώρα που εκκρεμεί ακόμα η επικύρωση του πρώτου «πακέτου» για να εκταμιευθούν 2 δισ. €.

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού, διαβεβαιώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι διατεθειμένος να «κλείσει» το ταχύτερο δυνατό όλα τα ανοικτά θέματα και προς αυτή την κατεύθυνση έχει δώσει οδηγίες στους υπουργούς του.

Η πρώτη αξιολόγηση -απαραίτητο το θετικό πρόσημο- αποτελεί «κλειδί» προκειμένου να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (όπως κατηγορηματικά δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις), ώστε να αποφευχθεί ένα «κούρεμα» καταθέσεων. Βασική προϋπόθεση δε, για να περάσει αυτό το κρας-τεστ η Αθήνα είναι να πάρει το «πράσινο φως» και η λίστα που θα συνταχθεί με τα μέτρα του Νοεμβρίου, ώστε να εκταμιευθεί και το υπόλοιπο 1 δισ. €.

Επιτόπιος έλεγχος και… σκωτσέζικο ντους

«Κόκκινα» δάνεια, συνταξιοδοτικό και αγορά εργασίας ήταν τα τρία καυτά θέματα στο «μενού» της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Και μπορεί το περιβάλλον του πρωθυπουργού να μίλησε για «κοινό πεδίο συνεννόησης», ωστόσο οι δημόσιες – διπλωματικές δηλώσεις του Λετονού πολιτικού έδειξαν ότι υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων, παρά την προσπάθεια για να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές, σχολίαζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο πρόγραμμα -δεδομένης της πίεσης που ασκείται στη χώρα μας με το προσφυγικό-, καθώς και ότιαπαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η συμφωνία είναι η πολιτική σταθερότητα.

Τα μέτρα φέρνουν αντιδράσεις

Το  «θερμόμετρο», βέβαια, των κοινωνικών αντιδράσεων αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα με τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τα σκληρά μέτρα να αρχίζουν τις κινητοποιήσεις:

Αγρότες: «Κόκκινο πανί» συνιστά και το φορολογικό των αγροτών, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Στόχος είναι να αποφευχθεί η κάθοδος των τρακτέρ στους δρόμους, κάτι που δύσκολα θα αποφευχθεί. Ήδη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε πως «για τους αγρότες αυτή τη στιγμή θα ισχύσουν αυτά που ισχύουν», εξηγώνταςπως αν δώσουμε τη μάχη σε πολλά μέτωπα μπορεί να τη χάσουμε.

Φαρμακεία: Η υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για φαρμακεία, αρτοποιεία, κ.λπ. είναι άλλο ένα θέμα που φέρνει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο των φαρμακοποιών που ήδη έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται κυρίως ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: Σε αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση και για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία καλείται είτε να βρει ισοδύναμα ή να αποφασίσει επιβολή 23% για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και σε φροντιστήρια ή σχολές χορού, κ.λπ. Πρόκειται για ανοιχτό ζήτημα που παρατείνει την αγωνία όχι μόνο σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες οι οποίες δεν είναι σε θέση να κάνουν οικογενειακό προγραμματισμό μέχρι να βρεθεί λύση.

Πηγή: www.iefimerida.gr

About gus_maverick