Home / Ειδήσεις / Σκουρλέτης για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ

Σκουρλέτης για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ

Για τις εξελίξεις στην πορεία υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ ενημέρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, τους ομολόγους του υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, αλλά και τον Επίτροπο Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας, την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με την Κοινοπραξία του αγωγού στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, που οριοθετήθηκαν, κυρίως, από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, γεγονός που, όπως αναφέρεται, «αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να λύνει προβλήματα με αμοιβαία επωφελή τρόπο, ακόμη κι όταν αντιμετωπίζει παγιωμένες καταστάσεις».

Στα αποτελέσματα των συνομιλιών των δύο πλευρών που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, περιλαμβάνονται τα εξής:

– Προβλέφθηκε αντάλλαγμα για τη χρήση της δασικής γης, το οποίο εξαιρούνταν από την αρχική σύμβαση.

– Αποσαφηνίστηκε ότι θα δοθεί αποζημίωση για τη δημόσια γη, κάτι που, επίσης, δεν προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση, με όχι δυσμενέστερους όρους σε σχέση με την ιδιωτική.

– Συγκεκριμενοποιήθηκε η επιθυμία της εταιρείας του αγωγού να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, μέσω εθελοντικού προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο αυξήθηκε από τα περίπου 11 εκατ. ευρώ, που αναφερόταν αρχικά, στα 32 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πόρους που θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένα έργα προς όφελος όλων των κατοίκων στους δήμους από τους οποίους θα περάσει ο αγωγός, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

 

About m bonsu