Home / Ειδήσεις / Σε Τεχεράνη και Βρυξέλλες τις επόμενες μέρες ο Ν. Κοτζιάς

Σε Τεχεράνη και Βρυξέλλες τις επόμενες μέρες ο Ν. Κοτζιάς

Για διήμερη επίσκεψη στο Ιράν αναχωρεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο σε θέματα οικονομικής διπλωματίας, Δημήτρη Μάρδα, την υφυπουργό Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, και αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών.

Αναλυτικότερα, την Κυριακή ο κ. Κοτζιάς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί και θα έχει συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ιρανικού Κοινοβουλίου, Αρντεσίρ Λαριγιανί και θα παραστεί σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας, παρουσία των μελών της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, καθώς και Ιρανών αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

Τη Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον υπουργό Πετρελαίου, ΜπιγιάνΝαμντάρ Ζανγκανέχ, και τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Αμπάς Αχμάντ Ακχουντί, ενώ στη συνέχεια θα απευθύνει χαιρετισμό σε ημερίδα με θέμα «Iran-Greece Forum: Undiscovered Opportunities» και θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης σχετικά με τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, στην παρούσα περιφερειακή και διεθνή συγκυρία.

Στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, ο κ. Κοτζιάς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Βασικά θέματα της Συνόδου θα είναι η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, η προσαρμογή της Συμμαχίας στις προκλήσεις από το Νότο, η εξέταση της προόδου που έχει σημειωθεί ως προς την Οικοδόμηση Αμυντικών Δυνατοτήτων και η Στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Υβριδική Απειλή. Σε δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών, που θα παρατεθεί αργότερα θα συζητηθεί και τον θέμα της Ρωσίας και της εξωτερικής και αμυντικής της πολιτικής.

Τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με το Μαυροβούνιο και, στη συνέχεια, στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, η οποία θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια στην Ανατολική Ουκρανία και στην εφαρμογή των Συμφωνηθέντων στο Μινσκ.

About m bonsu