Home / Διεθνή / Σε Σρμπρένιτσα και Σαράγεβο το Σάββατο ο σέρβος πρωθυπουργός

Σε Σρμπρένιτσα και Σαράγεβο το Σάββατο ο σέρβος πρωθυπουργός

Μετά την επίσκεψή του το Σάββατο στη Σρμπρένιτσα, όπου θα παραστεί στην τελετή μνήμης για τα θύματα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σφαγή στη βοσνιακή πόλη, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα μεταβεί στο Σαράγεβο όπου θα έχει συνάντηση με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, μετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, επικαλούμενο πηγές από την ηγεσία της Βοσνίας.

Η ξαφνική απόφαση του Σέρβου πρωθυπουργού να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης για συνομιλίες με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας, έρχεται σε μία περίοδο που οι σχέσεις Βελιγραδίου – Σαράγεβο είναι εξαιρετικά τεταμένες λόγω των διαφωνιών για τη Σρεμπρένιτσα και το ψήφισμα που καταδίκαζε τη γενοκτονία που διαπράχθηκε από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας τον Ιούλιο του 1995 σε βάρος Βόσνιων Μουσουλμάνων, αλλά δεν υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Σερβία άσκησε πιέσεις κατά του βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος και κατάφερε να αποτρέψει την υιοθέτησή του με τη βοήθεια της Ρωσίας, κάτι που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια και καταδικάστηκε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, κυρίως από εκπροσώπους των Βόσνιων Μουσουλμάνων.

Στις αρχές Ιουνίου, ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ακύρωσε επίσκεψη στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη έπειτα από ένταση που προκλήθηκε με τη σύλληψη του πρώην διοικητή των δυνάμεων του Στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στη Σρμπρένιτσα, Νάσερ Όριτς στην Ελβετία με ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί στη Σερβία εναντίον του για εγκλήματα πολέμου.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για το τι ακριβώς αναμένεται από την επίσκεψη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Σαράγεβο.

Ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε ότι η διαδικασία της μεταπολεμικής συμφιλίωσης στην περιοχή έχει ανακοπεί λόγω των εξελίξεων που αφορούν τον ψήφισμα, αλλά πρόσθεσε ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί.

«Περιμένω τον κ. Βούτσιτς να συμβάλει σε αυτό, και ίσως τώρα θα ήταν καλύτερο να παραμείνει σιωπηλός για τα πάντα, να υποκλιθεί μπροστά στα θύματα και στη συνέχεια να κάνει κάτι για να αντισταθμίσει το έγκλημα στο οποίο η Σερβία συμμετείχε πάρα πολύ» είπε ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500011593#ref=latestarticles

About basilis progressive