Home / Ειδήσεις / Σε επίτευξη συμβιβασμού για το χρέος μέχρι τον Μάιο ελπίζει ο Μοσκοβισί

Σε επίτευξη συμβιβασμού για το χρέος μέχρι τον Μάιο ελπίζει ο Μοσκοβισί

Επαναφέρει το θέμα μετά την αντιδραση Σόιμπλε

Αθήνα
Αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος μέχρι την Πρωτομαγιά εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι LCP. Εσπευσε βέβαια να τονίσει ότι απαραίτητη προϋπόθεση πριν την έναρξη συζήτησης για το χρέος είναι να έχει προηγηθεί η συμφωνία ενός «κοινού και καλού σχεδίου μεταρρυθμίσεων με την ελληνική κυβέρνηση».

Με τη δήλωση αυτή ο Μοσκοβισί διαφοροποιείται πλήρως από τη γραμμή Σόιμπλε που υποβαθμίζει το θέμα, και ενισχύει τη γραμμή του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μ.Σαπέν.

Παίρνοντας ξεκάθαρα αντίθετη θέση από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δήλωσε πως το θέμα του χρέους είναι μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας ο Μοσκοβισί δήλωσε στο LCP, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ότι «ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος μέχρι την 1η Μαΐου».

Βέβαιως, ο Επίτροπος έσπευσε να προσθέσει πως για να φτάσουν να συζητήσουν για το θέμα του χρέους οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συμφωνία για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Η συμφωνία ενός κοινού και καλού σχεδίου μεταρρυθμίσεων με την ελληνική κυβέρνηση είναι απαραίτητη, πριν την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος» είπε.

Οι θετικές δηλώσεις Μοσκοβισί για το ζήτημα του χρέους έρχονται να προστεθούν σε αυτές τους Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. ««Δεν είχα δει ποτέ να υπάρχει τόση συναίνεση ότι το ερώτημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί» δήλωσε ο Σαπέν.

«Το ερώτημα του χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι ώστε να μην τους έχουμε σε κατάσταση πίεσης για πάντα» πρόσθεσε.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο κ. Σαπέν ανέφερε πως η ευρωζώνη έχει πολλές επιλογές για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους οι οποίες δεν παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές των πιστωτριών χωρών.

«Πρέπει και μπορούμε να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο που δεν θα γίνουν κουρέματα» τόνισε.

«Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς. Αλλά είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος εναλλακτικών» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis