Home / Ειδήσεις / Σε αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων συμφωνούν χώρες των δυτικών Βαλκανίων

Σε αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων συμφωνούν χώρες των δυτικών Βαλκανίων

Σε νέα συνάντηση των αστυνομικών διοικητών

Βελιγράδι, Σερβία

Στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) και της Αυστρίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Βελιγράδι, συμφωνήθηκε να γίνει ακόμη πιο αυστηρός ο έλεγχος των συνόρων για να αποτραπούν φαινόμενα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Η συνάντηση ήταν συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, όταν είχε συμφωνηθεί ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή (στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ) και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, στην σημερινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ – όπως είπε – δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση η Ελλάδα και η Γερμανία.

Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, ανέφερε ότι «κατά την συνάντηση σήμερα εξετάστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας του Ζάγκρεμπ και έγινε εκτίμηση του ρίσκου για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κίνησης των προσφύγων».

Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας τόνισε επίσης ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που διασφαλίζουν την συνοριογραμμή με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, με την αποστολή μονάδων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας – και εάν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν και στρατιωτικές δυνάμεις. «Η Σερβία δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη και παράνομη είσοδο μεταναστών» τόνισε ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ άλλοι τόσοι περιμένουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να μπουν στη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis