Home / Ειδήσεις / Σάλος για την «οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος» από Πελεγρίνη – Εκ παραδρομής η αναφορά μου λέει ο ίδιος

Σάλος για την «οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος» από Πελεγρίνη – Εκ παραδρομής η αναφορά μου λέει ο ίδιος

Η αναφορά αυτή έγινε στη Βουλή

«Είναι μια δήλωση ανιστόρητη» τονίζει ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας – Την παραίτησή του ζητούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Σάλο έχει προκαλέσει η φράση «οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος» που χρησιμοποίησε ο υφυπουργός Παιδείας σε ομιλία του στη Βουλή για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

«Η φράση του κ. Πελεγρίνη είναι επιεικώς απαράδεκτη. Είναι μια δήλωση ανιστόρητη» δήλωσε στην Καθημερινή ο πρόεδρος του Κεντρικου Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Μυωσής Ελιάφ ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζήτησαν την παραίτησή του. «Ο κ. Πελεγρίνης εξέφρασε από το βήμα της Βουλής  έναν απροκάλυπτο αντισημιτισμό» τόνισε σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη, «η ιστορική μνήμη δεν είναι ερασιτεχνική θεατρική παράσταση, ούτε παιχνίδι λέξεων. Ιδίως όταν μιλάς για το Απόλυτο Κακό, το Ολοκαύτωμα» σημείωσε από την πλευρά του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Οι φράσεις του κ. Πελεγρίνη που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ήταν οι ακόλουθες: «Οι Εβραίοι εξασφάλισαν την οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος για να εξασφαλίσουν τη δικαίωσή τους. Να κάνουμε και εμείς το ίδιο για τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατοχυρώνοντας διεθνώς τη λέξη Καταστροφή».

Για «ανιστόρητη, ανήκουστη και απαράδεκτη» δήλωση του κ. Πελεγρίνη, υπενθυμίζοντας ότι εκτός από υφυπουργός Παιδείας είναι και καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην Πρύτανης, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Εάν δεν ξέρουν, τουλάχιστον ας προσέχουν. Εάν δεν μπορούν να προσέξουν, καλύτερα να μην μιλούν για τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Εάν δεν μπορούν να πράξουν τίποτα από αυτά, τότε ας παραιτηθούν» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Όσο για τον ίδιο τον κ. Πελεγρίνη επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από τη λογική της «εκ παραδρομής αναφοράς» κατηγορώντας τα ΜΜΕ για διαστρέβλωση των όσων είπε στη Βουλή αν και προχώρησε σε «διευκρινιστική δήλωση σχετικά με την αναφορά του στον εβραϊκό λαό κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού».

Ειδικότερα, η δήλωση αναδίπλωσης του κ.Πελεγρίνη έχει ως εξής: «Εξ αφορμής κακόβουλων δημοσιευμάτων, στα οποία διαστρεβλώθηκε η αναφορά μου στον εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, δηλώνω κατηγορηματικά ότι στην συγκεκριμένη περικοπή της ομιλίας μου, εξέφρασα τον σεβασμό και την συμπάθειά μου προς τον εβραϊκό λαό για τις διώξεις που υπέστη από τους ναζί, όπως κάθε αμερόληπτος αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει αν ανατρέξει στο ίδιο το κείμενό μου. Η εκ παραδρομής χρήση της λέξης «οικειοποίηση», αντί της λέξης «ανάδειξη», δεν αλλοιώνει το νόημα των όσων υποστήριξα από το βήμα της Βουλής».

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis