Home / Διεθνή / Ρωσία και Ιράν να συμφωνήσουν στην αποχώρηση Άσαντ επισημαίνει το Ριάντ

Ρωσία και Ιράν να συμφωνήσουν στην αποχώρηση Άσαντ επισημαίνει το Ριάντ

Η Ρωσία και το Ιράν πρέπει να συμφωνήσουν σε ημερομηνία και τρόπο αποχώρησης του Μπασάρ αλ Άσαντ από την Συρία, όπως και όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

Οι συνομιλίες στη Βιένη που είχαν στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, στις οποίες συμμετείχαν για πρώτη φορά η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν, «θα δείξουν το βαθμό στον οποίο ο Άσαντ και οι υποστηρικτές του, το Ιράν και η Ρωσία, επιζητούν αληθινά την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση» τόνισε ο ίδιος.

Μιλώντας στο Sky News Arabia, o υπουργός συμπλήρωσε: «Τα δύο σημεία στα οποία διαφέρουν οι απόψεις μας από αυτούς αφορούν μια ημερομηνία και τα μέσα για την αποχώρηση του Άσαντ και το δεύτερο σημείο μια ημερομηνία και τα μέσα για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων, ιδιαίτερα των ιρανικών. Αυτά είναι τα δύο σημεία χωρίς τα οποία δεν θα μπορέσει να υπάρξει λύση.»

Την ίδια ώρα όσον αφορά το Ιράν, μιλώντας από το βήμα περιφερειακής διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στην Μανάμα στο Μπαχρέιν, ο Τζουμπέιρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει τους πόρους που θα εξασφαλίσει μετά την άρση των κυρώσεων για να αναπτυχθεί «και όχι για επιθετικές πολιτικές».

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη σύγκρουση στην Υεμένη, όπου το Ριάντ υποστηρίζει τις δυνάμεις που πολεμούν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι.

Η σύγκρουση στη χώρα αυτή εισέρχεται στην «τελική φάση», δήλωσε, επικαλούμενος στρατιωτικές επιτυχίες που σημειώνει ο υπό το Ριάντ συνασπισμός αραβικών χωρών ο οποίος πραγματοποιεί αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη.

Από το βήμα της ίδιας Συνόδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έστειλε το δικό του μήνυμα στην Μόσχα: «Η επέμβαση της Ρωσίας στη συριακή σύγκρουση θα έχει ακουσίως ως συνέπεια να οδηγήσει τη Ρωσία σε τέλμα, κάτι το οποίο θα της δώσει ωστόσο το κίνητρο να εργαστεί για μια πολιτική μετάβαση» είπε.

Η Ρωσία θα θεωρηθεί ότι συνασπίζεται με τον Άσαντ, την Χεζμπολάχ, το Ιράν, αποξενώνοντας εκατομμύρια Σουνίτες στη Συρία, στην περιοχή και στην ίδια τη Ρωσία» συνέχισε ο ίδιος.

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500036188#ref=latestarticles

About basilis progressive