Home / Κόσμος / Ρέντσι – Ροχανί: Συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ρέντσι – Ροχανί: Συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση Ρέντσι – Ροχανί στην Ρώμη.

Στην στενή συνεργασία Ιταλίας – Ιράν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, αναφέρθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Ιρανός πρόεδρος, σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στη Ρώμη τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Ματέο Ρέντσι, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα σήμανε την αρχή μιας εξαιρετικής περιόδου. «Η συμφωνία αυτή της Βιέννης είναι μόνον το πρώτο βήμα μιας νέας εποχής ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή», σημείωσε.

Ο κ. Ρέντσι συμπλήρωσε ότι «η Ιταλία δεσμεύεται υπέρ της συνεργασίας, αρχής γενομένης από τηνΣυρία, ώστε να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση, η μετάβαση στην δημοκρατία και η από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας του Ι.Κ.».
«Είναι κάτι που είπα και στους Ισραηλινούς, αλλά και σαουδάραβες φίλους μας και θεωρώ ότι ο φίλος Ροχανί θα μπορεί να παίξει βασικό ρόλο για την ανάκτηση της σταθερότητας στην όλη περιοχή», είπε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι θα εντατικοποιηθεί η διμερής συνεργασία στους τομείς του φυσικού αερίου, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και σε ότι αφορά τις επενδύσεις στους τομείς των υποδομών, της υγείας και των σιδηροδρομικών συνδέσεων.

Ο Ιρανός πρόεδρος, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ότι μετά την συμφωνία για τα πυρηνικά πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ευρώπη, «η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επίτευξη της συμφωνίας».

«Μιλήσαμε για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική και στην Μεσόγειο. Το Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε ότι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αν η χώρα μου δεν είχε παίξει αυτό τον ρόλο, σήμερα η κατάσταση θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη», τόνισε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Τεχεράνη συνεργάστηκε με την Ιταλία και για την σταθεροποίηση του Αφγανιστάν, ενώ στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, όπως και σε εκείνο των μυστικών υπηρεσιών, διότι «για την όλη περιοχή δεν χρειάζεται στρατιωτική λύση, αλλά πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος της πολιτικής».
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/305277/redsi-rohani-sunergasia-gia-tin-katapolemisi-tis-tromokratias/#ixzz3yL8nE5Dd
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

 

About totritomati