Home / Απόψεις / Πως ξεχωρίζουμε τα ελληνικά προιόντα από το barcode

Πως ξεχωρίζουμε τα ελληνικά προιόντα από το barcode

Τώρα περισσότερο από ποτέ στηρίζω τα Ελληνικά προϊόντα.`

Αγοράζουμε προϊόντα Ελληνικά.

Σχετικά με τον κωδικό που ξεκινά από 520 και 521 παραθέτουμε τα παρακάτω από το ΕΚΠΟΙΖΩ.

Πως ξεχωρίζουμε τα ελληνικά προιόντα από το barcode

Έχει επικρατήσει ευρέως η άποψη πως όποιο προϊόν έχει το πρόθεμα 520 ή 521 στον γραμμικό κώδικα (barcode), είναι ελληνικό. Η αλήθεια όμως είναι πως τα τρία πρώτα νούμερα ενός γραμμικού κώδικα barcode προσδιορίζουν την χώρα στην οποία εκδόθηκε ο γραμμικός κώδικας, ο οποίος χρησιμεύει γιατί δίνει ‘ταυτότητα’ μοναδική σε ένα προϊόν, απολύτως απαραίτητη για την διακίνησή του. Η έκδοσή τους γίνεται κυρίως από την διεθνή μη κερδοσκοπική ένωση GS1 (Global Standards One, Διεθνή Πρότυπα Ένα),  για λογαριασμό της κάθε ενδιαφερόμενης επιχείρησης – συνήθως ιδιοκτήτη του εμπορικού σήματος – που επιθυμεί να κωδικοποιήσει τα προϊόντα που διακινεί. Όταν ένας γραμμικός κώδικας εκδίδεται π.χ. στην Ελλάδα παίρνει το 520 και 521, στην Γαλλία τα 300-379, κοκ. Αυτό δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη, ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται ή κυκλοφορούν στην ίδια χώρα.

Μην εμπιστεύεστε λοιπόν μόνο τον κωδικό 520-521 στο barcode για την ελληνικότητα ενός προϊόντος, μας λέει το μέλος της διεθνούς Ένωσης GS1 (Global Standards One, Διεθνή Πρότυπα Ένα) GS1 ΕΛΛΑΣ, νόμιμος και μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση γραμμικών κωδικών (barcodes). Οι γραμμικοί κώδικες δεν παρέχουν πληροφορίες για την χώρα προέλευσης ενός προϊόντος.

Για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα που φέρουν barcodes με πρόθεμα 520 τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας από ελληνική επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα, και προϊόντα με πρόθεμα 509 Μ. Βρετανίας, τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση.

Για τους παραπάνω λόγους, οι καταναλωτές είναι προτιμότερο να ενημερώνονται σχετικά με την προέλευση/παραγωγή των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν μέσω των αναγραφόμενων πληροφοριών που εμφανίζονται στην ετικέτα του εκάστοτε προϊόντος και προορίζονται για αυτό το σκοπό, π.χ. «Κατασκευάζεται στην Ελλάδα» ή «Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα».

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση του GS1 Association Greece:
GS1 BARCODES – GEPIR

Το άρθρο αναθεωρήθηκε μετά από την εύστοχη παρέμβαση του tolis1900.

About admin