Home / Gossip / ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ: Πόλη της Ιταλίας καταβάλει στους κατοίκους της -που μετακινούνται με ποδήλατο- χρήματα…

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ: Πόλη της Ιταλίας καταβάλει στους κατοίκους της -που μετακινούνται με ποδήλατο- χρήματα…

Μια μικρή πόλη στην Ιταλία θα πληρώνει τους κατοίκους της εκατοντάδες ευρώ ετησίως, με μια προϋπόθεση: Να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο…

Tο δημοτικό συμβούλιο της μικρής πόλης Massarosa, κοντά στην Πίζα, σκέφτηκε κάτι πρωτοποριακό για να κάνει τους κατοίκους της να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ παράλληλα φροντίζουν την πόλη τους.

Αποφάσισε να πληρώνει τους κατοίκους της για να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο!

Συγκεκριμένα, θα καταβάλει 25 σεντ σε κάθε πολίτη για κάθε χιλιόμετρο που θα διανύει (με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ τον μήνα). Αυτό σημαίνει ότι όσοι μετακινούνται με ποδήλατο, θα μπορούσαν να κερδίσουν μέχρι και 600 ευρώ τον χρόνο!

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ανάλογο σύστημα στην Ιταλία. Στο πιλοτικό πρόγραμμα των 12 μηνών θα συμμετάσχουν 50 εργαζόμενοι και η καταμέτρηση των χιλιομέτρων που διανύουν θα καταγράφεται από ειδική εφαρμογή σε smartphone.

Μάλιστα, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τα πρόστιμα που συλλέγονται από τους παραβάτες στα ΜΜΜ της πόλης.

Το «Bike to Work» θα προσφέρει κίνητρα στους πολίτες για να βοηθήσουν να γίνει πιο όμορφη η πόλη τους ενώ παράλληλα θα μειώσει την κίνηση τους δρόμους και θα έχει οφέλη για την υγεία τους.

Η ιταλική Ομοσπονδία Φίλων του ποδηλάτου (FIAB), η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη της ιδέας, αναφέρει ότι ελπίζει ότι και άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Massarosa.

Ένα παρόμοιο σύστημα εισήχθη στη Γαλλία το 2014, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Ενώ η δοκιμαστική εφαρμογή των έξι μηνών, αύξησε τον αριθμό των ποδηλατών, ωστόσο η πλειοψηφία τους χρησιμοποιούσε τη δημόσια συγκοινωνία και όχι ιδιωτικά οχήματα.

 

πηγή

 

About gossipangel