Home / Επιλεγμένα / Προστάτεψε το δέρμα σου: Γιατί δεν πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου με καυτό νερό

Προστάτεψε το δέρμα σου: Γιατί δεν πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου με καυτό νερό

Οι επιπτώσεις των ακραίων θερμοκρασιών

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις

Το πρωινό ξύπνημα για πολλούς είναι βάρβαρο και ένα από τα πρώτα πράγματα που επίσης δεν είναι ευχάριστα είναι να ρίχνεις κρύο νερό στο πρόσωπο σου για να ξεκινήσει η μέρα σου. Παράλληλα, επιστρέφοντας στο σπίτι έπειτα από μια κουραστική ημέρα το ζεστό ντους μοιάζει με «φάρμακο» που αυτόματα χαλαρώνει και αποβάλλει την εργασιακή ένταση. Για την ψυχολογία το ζεστό νερό ίσως να λειτουργεί θεραπευτικά, για την επιδερμίδα όμως είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις. Και αυτό γιατί το καυτό νερό βλάπτει την υγεία του, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες είναι δυνατόν να το αφυδατώσουν πλήρως.

Οι περισσότεροι δερματολόγοι άλλωστε συμβουλεύουν τη διατήρηση του νερού κάτω από τους 43 βαθμούς Κελσίου. Το πολύ ζεστό νερό, δε, μπορεί τελικά να προκαλέσει δυσάρεστη αίσθηση κατά τη διάρκεια του ντους  και να ερεθίσει σε μεγάλο βαθμό το δέρμα. Πόσες φόρες έχει βγει από το μπάνιο μη μπορώντας να δεις μπροστά σου από τους υδρατμούς και ενώ το δέρμα σου είναι κατακόκκινο από την υψηλή θερμοκρασία; Άλλαξε τακτική!

«Το ζεστό νερό απογυμνώνει το δέρμα από τα φυσικά έλαια και προκαλεί ξηρότητα, φαγούρα και τελικά οδηγεί στο έκζεμα», λένε Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι προειδοποιούν και για την υγεία της τρίχας:  «Ομοίως, το ζεστό νερό αφαιρεί τα φυσικά έλαια της τρίχας με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται ξηρά και το χρώμα τους να ξεθωριάζει πιο γρήγορα».

Ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζεις κάποιο δερματικό πρόβλημα, το πολύ ζεστό νερό είναι κακή λύση. Ένα ντους ή αφρόλουτρο με πολύ ζεστό νερό μπορεί να καταστρέψει το προστατευτικό φιλμ του δέρματος, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ξηροδερμία ή άλλα δερματικά προβλήματα.

Και σε ο,τι αφορά το σενάριο ότι το καυτό νερό «ανοίγει του πόρους» και το παγωμένο νερό «τους κλείνει», πρόκειται απλά για ένα μύθο. Η αλήθεια είναι ότι οι πόροι δεν διαθέτουν μύες για να ανοιγοκλείνουν. Το καυτό νερό ειδικά, επηρεάζει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και οδηγεί σε αφυδάτωση που ακολουθείται από υπερβολική παραγωγή σμήγματος (ελαίων) από το δέρμα για να εξισορροπήσει την κατάσταση.

Προτίμησε λοιπόν, κρύο ή έστω χλιαρό νερό για το πρόσωπο και το δέρμα σου (αλλά και τα μαλλιά σου) για να επιμηκύνεις τη νεότητά του και προστατέψεις την υγεία του.

Πηγή:PROTOTHEMA.gr

About Vassilis Batzis