Home / Ελλάδα / Προσλήψεις ιατροδικαστών στα νησιά ζητά η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία

Προσλήψεις ιατροδικαστών στα νησιά ζητά η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία

Αυξημένες ανάγκες λόγω προσφυγικού

Αθήνα

Την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων ιατροδικαστών ζητά η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, ειδικά στην περιοχή του Αιγαίου όπου λόγω των προσφυγικών ροών οι ανάγκες είναι αυξημένες. Σήμερα, για τα νησιά του Αιγαίου αναλογούν μόλις τρεις ιατροδικαστές με αποτέλεσμα να μακραίνει καθημερινώς η λίστα των σορών που πρέπει να υποβληθούν σε νεκροτομές.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) ένας επικουρικός ιατροδικαστής στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ένας επικουρικός ιατροδικαστής στο Νοσοκομείο της Χίου και ένας ιατροδικαστής του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Ρόδο, καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά που προκύπτουν.

Μάλιστα προσφάτως στην Σάμο, όπου ακόμα δεν υπάρχει ιατροδικαστής, μέσα σε λίγες ημέρες συγκεντρώθηκε ένας μεγάλος αριθμός σορών και ο ιατροδικαστής από τη Μυτιλήνη εκλήθη να πραγματοποιήσει τις νεκροτομές. Πράγματι, ο συγκεκριμένος ιατροδικαστής πραγματοποίησε συνολικά περίπου 60 νεκροτομές, αφήνοντας παράλληλα για το ίδιο διάστημα ακάλυπτη την περιοχή της Μυτιλήνης, όπου υπηρετεί.

Η ΕΙΕ ζητά την άμεση πρόσληψη ιατροδικαστών στα επίμαχα νησιά και ειδικά στη Σάμο και στην Κω, όπως και ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών δομών, επισημαίνοντας ότι «ενώ πρόσφατα προκηρύχτηκαν δεκάδες θέσεις ιατρών ειδικά για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών που προήλθαν από την μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών, εντούτοις καμία θέση ιατροδικαστή δεν περιλαμβανόταν».

Ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων σχολιάζονας το γεγονός σημειώνει ότι «η Ιατροδικαστική είναι μία εκ των βασικών ιατρικών ειδικοτήτων και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οι ιατροδικαστικές πράξεις δεν δύναται να πραγματοποιούνται με πλανόδιο τρόπο. Όπου υπάρχουν ανάγκες πρέπει άμεσα να καλυφθούν με αντίστοιχες προκηρύξεις. Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας να πράξει τα αυτονόητα».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

About admin