Home / Διεθνή / Προβλήματα με τους δανειστές λόγω παράλληλου προγράμματος. Τη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση για την εκταμίεση της δόσης

Προβλήματα με τους δανειστές λόγω παράλληλου προγράμματος. Τη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση για την εκταμίεση της δόσης

Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι αύριο τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων (συγκεκριμένα να δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας), ώστε η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί, αποφάσισε το EuroWorking Group σε τηλεδιάσκεψη.

Παράλληλα, παράγοντας της Ευρωζώνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα που δημιουργήθηκε με το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης λύθηκε με «συναινετικό τρόπο», με κάποια κράτη-μέλη να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συντονισμού με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις 14:00 οι κ.κ Σταθάκης, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και άλλα στελέχη του ΥΠΟΙΚ βγήκαν κατηφείς από το γραφείο του Γ. Δραγασάκη μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με το EWG. Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι υπάρχει πρόβλημα με το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, αλλά όλα τα άλλα προχωρούν κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυσυζητημένο παράλληλο πρόγραμμα της συγκυβέρνησης δεν αποσύρεται, αλλά διακόπτεται η συζήτηση σχετικά και δεν κατατίθεται τη Δευτέρα προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς οι θεσμοί λένε ότι θέλουν να μελετήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου και η συζήτηση θα συνεχιστεί από τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η κυβέρνηση αποδίδει τη διακοπή των συζητήσεων για το παράλληλο πρόγραμμα στη στάση της αντιπολίτευσης, που αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών έχουν ετοιμάσει την έκθεση αξιολόγησής τους για τα 13 προαπαιτούμενα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει αναλυτικά τον τρόπο και το βαθμό που εφαρμόστηκε κάθε προαπαιτούμενο, ενώ θα επισημαίνονται τα επόμενα βήματα τα οποία απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση παρεμβάσεων που περιλαμβάνονταν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων αλλά η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σταδιακά.

Νωρίτερα, κοινοτικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ είναι δεδομένη και αναμένεται αύριο Παρασκευή, καθώς η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τον κύριο όγκο των προαπαιτούμενων και η δημοσίευση σειράς υπουργικών αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχουν ανοίξει τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

http://www.huffingtonpost.gr/

About gus_maverick