Home / Διεθνή / «Πράσινο φως» από τη Δανία στον νόμο για τις κατασχέσεις από πρόσφυγες

«Πράσινο φως» από τη Δανία στον νόμο για τις κατασχέσεις από πρόσφυγες

Κοπεγχάγη, Δανία

Η Δανία γίνεται η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγκάζει τους πρόσφυγες να παραδώσουν τιμαλφή, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές και παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο.

Ακολουθώντας τα βήματα της Ελβετίας και της νοτίου Γερμανίας, το Κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε το νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει στην αστυνομία να πραγματοποιεί έρευνες σε αιτούντες άσυλο την ώρα που αυτοί θα φτάνουν στη χώρα και να κατάσχει αντικείμενα που θεωρεί μη απαραίτητα, αξίας πάνω από 10.000 δανέζικες κορώνες (περίπου 1.350 ευρώ), τα οποία δεν θα έχουν συναισθηματική αξία για τους ιδιοκτήτες τους.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση σημειώνει ότι θα προχωρά στις κατασχέσεις, προκειμένου να καλύπτει το κόστος της φιλοξενίας τους.

Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την κίνηση ανησυχητική και λυπηρή, ενώ ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης την χαρακτήρισε «ηθικά φρικτή».

Ο νόμος έχει προκαλέσει τις επικρίσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν επίσης το γεγονός ότι το νομοσχέδιο θα εμποδίζει τους πρόσφυγες να αιτούνται της επανένωσης με την οικογένειά τους για τρία χρόνια.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Δανίας είπε στον Guardian ότι είναι «γελοία» η σύγκριση του νέου νόμου με τις τακτικές κατά των εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, λέγοντας ότι παρόμοιοι νόμοι ισχύουν για τους δανούς πολίτες, όσον αφορά τα επιδόματα.

Newsroom ΔΟΛ

About admin