Home / Ελλάδα / Πορεία κατά του φράχτη του Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

Πορεία κατά του φράχτη του Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

Πορεία στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων κινήσεων αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία και ομιλίες στο δημοτικό θέατρο της πόλης περιελάμβανε η πρώτη μέρα των διήμερων κινητοποιήσεων που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), με αίτημα την πτώση του φράχτη του Έβρου και το άνοιγμα των συνόρων.

Ως μία συντονισμένη διεθνή δράση και επίκαιρη κραυγή αγωνίας όλων όσοι δεν ανέχονται να πνίγονται παιδιά στο Αιγαίο, περιέγραψε το διήμερο των εκδηλώσεων κατά του φράχτη ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου. Ο κ. Κωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι τα αντιρατσιστικά κινήματα έχουν επιλέξει τη 19ηΜαρτίου, ημερομηνία συνδεδεμένη, όπως εξήγησε, με την 21η Μάρτη, διεθνή ημέρα του ΟΗΕ κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, ως παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης, ως το μεγάλο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο σταθμό αυτού του κινήματος.

Για κατάφορη παραβίαση της σύμβασης της Γενεύης, που έχει υπογράψει η Ελλάδα και βάσει της οποίας «κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να φτάνει στα σύνορα μιας χώρας και εκεί αν χρειαστεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο ή προστασία για ένα χρονικό διάστημα, κάτι που η Ελλάδα δεν επιτρέπει από το 2011σε κανέναν απολύτως», έκανε λόγο στην ομιλία του ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος ποιητής και διανοούμενος Γιασάρ Μιράτς, εκπρόσωπος του «Μπλοκ Ειρήνης», ανέφερε πως ο πραγματικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα του είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που δηλώνει η τουρκική κυβέρνηση. Τόνισε πως ο τουρκικός λαός αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τους πρόσφυγες, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων επιθυμεί να μείνει μόνιμα, όπως επισήμανε, στη γείτονα χώρα.

«Στο όνομα της ασφάλειας της Ευρώπης και όσο αυξάνεται η πίεση στο μεταναστευτικό, μετανάστες και πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς τα περάσματά τους ελέγχονται από συμμορίες που συνεχώς αυξάνουν το αντίτιμο του ταξιδιού». Τα παραπάνω δήλωσε η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κωνσταντινούπολης, Φαντιμέ Καβάκ. Κατήγγειλε πως εξαιτίας των νόμων ενάντια στο μεταναστευτικό, η πλειοψηφία των μεταναστών εργάζεται στην Τουρκία με πολύ μικρή αμοιβή, χωρίς ασφάλεια, εκπαίδευση και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. «Απαιτούμε λήψη μέτρων για ασφαλή είσοδο και να μην ενοχοποιούν τους μετανάστες», κατέληξε η κα Καβάκ.

Τέλος ο Εμίν Σακίρ, εκπρόσωπος της αντιρατσιστικής πλατφόρμας στην Τουρκία, περιέγραψε την κατάσταση των προσφύγων στη χώρα του σημειώνοντας: «Κοιμούνται και ζητιανεύουν στους δρόμους. Μένουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς να τους αφήνουν να βγαίνουν έξω απ’ αυτά. Οι λίγο πιο τυχεροί μπορούν, αν βρουν δουλειά, να δουλεύουν με 150 ευρώ τουλάχιστον 16 ώρες την ημέρα… Καθημερινά δέχονται το ρατσισμό από συγκεκριμένες ομάδες. Το 2015 δέχθηκαν οργανωμένα επιθέσεις από φασιστικές ομάδες. Κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν, ενώ σ’ άλλους έκαψαν τα σπίτια τους. Βέβαια δεν τιμωρήθηκε κανείς από τους δράστες. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη».

Ο κ. Σακίρ κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας του ισχυριζόμενος ότι στοχοποίησε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποκαλώντας τα στρατόπεδα τρομοκρατών. «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Σύρους πρόσφυγες ως χαρτί διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Γι’ αυτό δέχτηκε να πάρει τα 3 δισ. από την Ευρώπη και να κρατήσει τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Έκλεισε τα σύνορα σ’ όλους τους Σύρους με αφορμή το ISIS, λέγοντας ότι αυτοί που περνάνε είναι ισλαμιστές. Αυτοί είναι οι λόγοι που περίπου 250.000 Σύροι θέλουν να φύγουν από την Τουρκία και να περάσουν στην Ευρώπη» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον φράχτη από τη Γερμανία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι «χάρη στην πολιτική που έχουμε στον Έβρο δεν έχουν περάσει ρεύματα προσφύγων από τα εδάφη, αλλά περνούν μόνο από τη θάλασσα», για να σημειώσει ότι «οι ακτιβιστές δικαιούνται να έχουν αιτήματα, αλλά δεν είναι απαραίτητο η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τα υιοθετεί». Ο ίδιος, όπως είπε, στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και τάσσεται υπέρ του ελέγχου της κίνησης των προσφύγων και όχι του να προσθέτουμε νέες οδούς. «Ο φράχτης σήμερα δεν είναι αρνητικό γεγονός. Έχω ανθρωπιστικά αισθήματα, καταλαβαίνω τους μετανάστες, αλλά η χωρητικότητα και η δυνατότητα μιας χώρας είναι πεπερασμένη. Η Ελλάδα δεν δύναται να αυξήσει τον αριθμό που υποδέχεται», τόνισε και εξήγησε ότι ο κύριος όγκος εκείνων που θα έφθαναν από τον Έβρο θα αφορούσε Μαροκινούς Αλγερινούς κ.λπ. που φθάνουν στην Τουρκία αεροπορικώς.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/305092/poreia-kata-tou-frahti-tou-evrou-stin-alexandroupoli/#ixzz3y8zmESdz
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati