Home / Αθλητισμός / Πλατινί: «Ζήτησα από τον Μπλάτερ να παραιτηθεί, αλλά μου είπε πως είναι πολύ αργά»

Πλατινί: «Ζήτησα από τον Μπλάτερ να παραιτηθεί, αλλά μου είπε πως είναι πολύ αργά»

Ο Μισέλ Πλατινί δήλωσε την Παρασκευή ότι ζήτησε από τον Σεπ Μπλάτερ «να παραιτηθεί» από την προεδρία της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (FIFA), στη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι πρόεδροι των συνομοσπονδιών-μελών της FIFA, μια ημέρα πριν από τις προεδρικές αρχαιρεσίες στη Ζυρίχη (είναι προγραμματισμένες για την Παρασκευή 29/5).

«Του ζήτησα να παραιτηθεί, ως εδώ και μη παρέκει. Ο Σεπ Μπλάτερ με άκουσε, αλλά μου είπε: “είναι πολύ αργά”» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της UEFA.

Παράλληλα, ο παλαίμαχος Γάλλος διεθνής τόνισε ότι η πλειοψηφία των ομοσπονδιών-μελών της UEFA θα ψηφίσει τον Πρίγκιπα της Ιορδανίας, Αλί μπιν Αλ Χουσεΐν ως τον επόμενο πρόεδρο της FIFA.

«Μια μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών θα ψηφίσει τον Πρίγκιπα Αλί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πλατινί, μια ημέρα μετά τη σύλληψη αρκετών στελεχών της FIFA με την κατηγορία της διαφθοράς.

Φωνές ζητούν αναβολή στις εκλογές της FIFA μετά τον «σεισμό»
Η UEFA επιτίθεται στη FIFA, ο Μπλάτερ… αμύνεται για τις κατηγορίες

Πόλεμος από τα ΜΜΕ…

Μετά το «σεισμό» που έχει προκαλέσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA, έπειτα από επιχείρηση του FBI σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ζυρίχης, τα διεθνή ΜΜΕ και παράγοντες μεγάλων ομοσπονδιών επιτέθηκαν στον Ελβετό παράγοντα και ζητούν επίσης την άμεση παραίτηση του.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρόεδρου της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Γκρεγκ Ντάικ, ο οποίος επιτέθηκε ευθέως στον πρόεδρο της FIFA: «Ο Μπλάτερ με δήλωση του αναφέρει πως δεν πρέπει να χαθεί η εμπιστοσύνη προς τη FIFA. Αυτό δεν γίνεται να συμβεί όσο ο ίδιος είναι στην προεδρία. Πρέπει να φύγει τώρα. Είτε να παραιτηθεί, είτε να μην εκλεγεί, είτε να βρούμε μια τρίτη λύση. Η ζημιά που έχει γίνει είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί με εκείνον στην κορυφή, συνεπώς η UEFA πρέπει να τον εξωθήσει στην αποχώρηση.»

Στο μεταξύ και μεγάλες εφημερίδες ζητούν την παραίτηση του Μπλάτερ. Ενδεικτικό είναι το πρωτοσέλιδο της γερμανικής «Bild» η οποία αναφέρει: «Μπλάτερ, εξαφανίσου! Η FIFA κλονίζεται από μεγάλο σκάνδαλο, αλλά ο πρόεδρός της κάνει σαν να μη γνώριζε τίποτα. Παραιτηθείτε, επιτέλους, κύριε Μπλάτερ».

Από την πλευρά της η βρετανική «Telegraph» αναφέρει στην πρώτη της σελίδα: «Το παιχνίδι τελείωσε! Η FIFA θα λογοδοτήσει μετά την αποκάλυψη του FBI για δεκαετίες διαφθοράς από τους πιο ισχυρούς άνδρες στο χώρο του ποδοσφαίρου», ενώ η «Sun» τονίζει: «Σήψη Μπλάτερ! Η Αγγλία θέλει να φύγει ο τύραννος της FIFA. Τώρα θέλουμε το Μουντιάλ του 2018».

Αντιδράσεις των ανθρώπων του ποδοσφαίρου για το σκάνδαλο της FIFA
Ομαδικά πυρά κατά του Μπλάτερ από τα διεθνή ΜΜΕ

Συμπαράσταση από ασιατική και αφρικανική συνομπονδία

Ο Μπλάτερ είναι στη «γωνία» και βρήκε συμπαραστάτη από την ασιατική συνομοσπονδία ποδοσφαίρου (AFC). Με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, η AFC εκφράζει την απογοήτευση και λύπη της για τα γεγονότα, αλλά επαναλαμβάνει πως εμμένει στην απόφασή της να υποστηρίξει τον Σεπ Μπλάτερ, ενώ αντιτίθεται σε κάθε πιθανή αναβολή των εκλογών της FIFA.

Αλλά και η Αφρικανική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (CAF) γνωστοποίησε την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη αναβολή των εκλογών της FIFA και της προεδρικής εκλογής στη Ζυρίχη.

Η CAF τονίζει, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι μια συνάντηση των μελών της που έχουν συγκεντρωθεί στην Ελβετία επανέλαβε την υποστήριξη της αφρικανικής συνομοσπονδίας στην υποψηφιότητα του Σεπ Μπλάτερ στην εκλογική «κούρσα» εναντίον του Πρίγκιπα της Ιορδανίας, Αλί Μπιν Χουσεΐν.

«Η CAF παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην ποδοσφαιρική οικογένεια. Επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να εργαστεί και να συνεργαστεί για τη διαφύλαξη των δεοντολογικών και ηθικών αξιών που διέπουν την πρακτική του αθλητισμού, την οργάνωση και τη διοίκησή του» προσθέτει η ανακοίνωση που ακολουθεί τις συλλήψεις επτά στελεχών της FIFA.

Κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Πούτιν…

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ανακατεύονται πέρα από αυτό που τους επιτρέπει η δικαιοδοσία τους στη σύλληψη ανώτατων αξιωματούχων της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας FIFA.

Ο Πούτιν δήλωσε πως οι συλλήψεις της Πέμπτης στην Ελβετία ήταν μία «προφανής προσπάθεια» να εμποδιστεί η επανεκλογή του 79χρονου προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ αυτή την εβδομάδα όμως ο τελευταίος έχει την υποστήριξη της Ρωσίας.

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι θα διενεργήσουν ποινική έρευνα για την ανάθεση των επόμενων δύο Παγκοσμίων Κυπέλων το 2018 στη Ρωσία και το 2022 στο Κατάρ.

«Αν συνέβη κάτι, δεν συνέβη στο έδαφος των ΗΠΑ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία σχέση με αυτό», είπε ο Πούτιν. «Αυτή είναι μία ακόμη καταφανής προσπάθεια (των Ηνωμένων Πολιτειών) να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους σε άλλες χώρες».

Επικαλούμενος τις περιπτώσεις του πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν και του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, οι οποίοι έχουν αποφύγει τη δίωξη στις ΗΠΑ και κρύβονται στο εξωτερικό, ο Πούτιν αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ουάσινγκτον να ζητήσει την έκδοση των αξιωματούχων της FIFA.

«Δυστυχώς, οι αμερικανοί εταίροι μας χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους για να ικανοποιήσουν τους εγωιστικούς σκοπούς τους και να διώξουν παράνομα ανθρώπους. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο στην περίπτωση της FIFA, να είναι ακριβώς το ίδιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο επικεφαλής της FIFA Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος είναι υποψήφιος για πέμπτη θητεία στο συνέδριο της FIFA που θα πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη την Παρασκευή, είχε δεχθεί πιέσεις να αφαιρέσει από τη Ρωσία το δικαίωμά της να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

FIFA: Ο Πούτιν βλέπει «δάκτυλο ΗΠΑ», εμπλέκοντας το ρωσικό Μουντιάλ
Η Ρωσία διαμαρτύρεται για την αμερικανική έρευνα στη FIFA
Αποστασιοποιούνται και οι χορηγοί…

Η εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών Visa ενημέρωσε την FIFA ότι σκέφτεται να διακόψει τις χορηγίες προς την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αν δεν λάβει γρήγορα μέτρα για την αποκατάσταση της φήμης των αγώνων έπειτα από τη σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών της με τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Εκτός όμως από τις αντιδράσεις των χορηγών, πληθαίνουν οι αντιδράσεις και από τον πολιτικό κόσμο.

Ο Τζον Ουίτινγκντεϊλ, ο υπουργός Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού της Βρετανίας, δήλωσε ότι η FIFA χρειάζεται απαραιτήτως αλλαγή στην ηγεσία της. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο ο ίδιος χρησιμοποίησε πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Ομοσπονδία, την οποία χαρακτήρισε διεφθαρμένη, ενώ κάλεσε και τους χορηγούς να επανεξετάσουν τη σχέση τους μαζί της.

Η ανακοίνωση της Visa, ενός εκ των βασικών χορηγών των Παγκοσμίων Κυπέλλων που συνεργάζεται με το κυβερνών σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου από το 2007, ανανεώνοντας, μάλιστα, πέρυσι τη συμφωνία της έως και το 2022, είναι η σφοδρότερη μέχρι στιγμής από πλευράς των χορηγών.

«Η απογοήτευση και η ανησυχία μας σχετικά με την FIFA στον απόηχο των σημερινών εξελίξεων είναι βαθύτατη. Ως χορηγός, αναμένουμε η FIFA να λάβει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά στους κόλπους της. Αυτό ξεκινά χτίζοντας ξανά μία κουλτούρα με ισχυρές, ηθικές πρακτικές. Αν η FIFA αποτύχει να το πράξει, τους έχουμε ενημερώσει ότι θα αξιολογήσουμε εκ νέου τη συμφωνία για χορηγίες μας».

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ακόμη ότι το 1996, μία παγκόσμια αθλητική εταιρεία, η οποία δεν κατονομάζεται στα δικαστικά έγγραφα, συμφώνησε να καταβάλει 160 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε δέκα χρόνια ώστε να γίνει ο αποκλειστικός προμηθευτής αθλητικών παπουτσιών, στολών, αξεσουάρ και εξοπλισμού της ομάδας της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εταιρεία συμφώνησε σε οικονομικούς όρους που δεν υπήρχαν στο αρχικό συμβόλαιο, οι οποίοι περιελάμβαναν την καταβολή επιπλέον 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε «αμοιβές για υπηρεσίες μάρκετινγκ» σε μία θυγατρική της εταιρείας που είχε αναλάβει το μάρκετινγκ της ομάδας και διέθετε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα.

Η εισαγγελέας Νέας Υόρκης, Λορέτα Λιντς, αρνήθηκε να σχολιάσει αν υπάρχουν ευθύνες για τις εταιρείες που είχαν εξασφαλίσει δικαιώματα μάρκετινγκ και αν αυτές ήταν αντικείμενο ερευνών. Είπε όμως ότι «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και καλύπτει όλες τις πτυχές».

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas και η εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola κάλεσε την FIFA να ενισχύσει τη διαφάνεια και να επιλύσει την αντιδικία.

«Αυτή η χρόνια αντιδικία έχει πλήξει την αποστολή και τα ιδεώδη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA και έχουμε επανειλημμένως εκφράσει τις ανησυχίες μας για αυτές τις σοβαρές καταγγελίες», ανέφερε η Coca Cola.

Οι κυριότεροι χορηγοί της FIFA είχαν αρχίσει να ενοχλούνται πριν ακόμη από τις αποκαλύψεις.

Οι ισολογισμοί της FIFA δείχνουν ότι έλαβε συνολικά 177 εκατομμύρια δολάρια το 2014 από τους μακρόχρονους συνεργάτες της– Adidas, Coca-Cola, Emirates, Hyundai, Sony και Visa–και 131 εκατομμύρια δολάρια από χορηγούς του Μουντιάλ.

Ο Ρομπ Πράζμαρκ, πρόεδρος της 21 Sports & Entertainment Marketing Group, μίας πολυεθνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των αθλητικών διοργανώσεων, είπε ότι οι χορηγοί είναι απίθανο να αποσύρουν όλες τις χορηγίες τους. «Οι χορηγοί αυτοί επενδύουν πολλά χρήματα για να συνδέσουν το όνομά τους με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου».

 

πηγή:http://sports.in.gr/football/international/article/?aid=1500000916#ref=latestarticles

About basilis progressive