Home / Πολιτισμός / Πλήθος πολιτιστικών δράσεων την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος πολιτιστικών δράσεων την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη

Κινηματογράφος, αρχαιολογία, θέατρο…

Θεσσαλονίκη
Κινηματογράφος, αρχαιολογία, εικαστικά, θέατρο, διαλέξεις, συνθέτουν την πολύπτυχη βεντάλια εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσει τη φετινή άνοιξη η Θεσσαλονίκη.

Η τριήμερη συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη το 2015 (3-5 Μαρτίου, στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ), επιχειρεί για 29η χρονιά να δώσει επιστημονικές απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτουν γνωστές και άγνωστες στο πλατύ κοινό αρχαιολογικές ανασκαφές.

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη περσινή διοργάνωση (την πρώτη στην …ιστορία των δικαστικών σπουδών) για τη σχέση «δικαιοσύνης και λογοτεχνίας», η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στις 4 και 5 Μαρτίου 2016, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» τη διημερίδα «Δικαιοσύνη και κινηματογράφος», στην οποία θα συμμετέχουν οι Κώστας Γαβράς, Παντελής Βούλγαρης, Θωμάς Κοροβίνης, δημοσιογράφοι, δικαστές, ηθοποιοί και θεωρητικοί του κινηματογράφου.

Το πρωί του Σαββάτου 5 Μαρτίου, κι ενώ στη διημερίδα για τη Δικαιοσύνη και τον Kινηματογράφο θα προβάλλεται η ταινία «Η δίκη της Νυρεμβέργης» του Στάνλεϊ Κράμερ και θα ακολουθήσει το θρυλικό «Ζ», του Κώστα Γαβρά (1969), ο σκηνοθέτης του θα βρεθεί στο Κρατικό θέατρο Βόρειας Ελλάδας και θα δώσει ένα masterclass – συζήτηση με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές τμημάτων κινηματογράφου και θεάτρου, αλλά και με όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη του κινηματογράφου (Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 11:30- 13:00).

Από το Σάββατο 5 Μαρτίου ξεκινά στο θέατρο «Άνετον»- σκηνή «Νίκος Ναουμίδης» το μίνι φεστιβάλ θεάτρου από ομάδες της πόλης υπό τον τίτλο «Ανοιχτή σκηνή». Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί τις υποδομές του θεάτρου και θεατρικές και μουσικές ομάδες της πόλης παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους καθημερινά ώς και τις 24 Απριλίου.

Στο ΚΘΒΕ παρουσιάζεται (μεταξύ άλλων) για πρώτη φορά το έργο «Βόυτσεκ» του γερμανού συγγραφέα Γκέοργκ Μπίχνερ (1813-1837). Την ερχόμενη Κυριακή 6 Μαρτίου το θέατρο διοργανώνει στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών το «Big day», ένα αφιέρωμα στον εν πολλοίς άγνωστο Γερμανό συγγραφέα που πέθανε μόλις 23 ετών.

Για 18η συνεχή χρονιά και για τελευταία έχοντας στο «τιμόνι» της διοργάνωσης τον Δημήτρη Εϊπίδη ξεκινά την Παρασκευή 11 Μαρτίου στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», αλλά και στις κινηματογραφικές αίθουσες των αποθηκών του Λιμανιού το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου αιώνα. Δεκάδες ταινίες τεκμηρίωσης, ντοκιμαντέρ με μνήμες του Ολοκαυτώματος, ντοκιμαντέρ για προσωπικότητες – θρύλους του περασμένου αιώνα, ντοκιμαντέρ για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη, για τη μαζική εξαφάνιση των ειδών, αλλά και των ιδεών, αλλά και σειρά ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό θα προβληθούν στις δέκα μέρες της διοργάνωσης (ώς και τις 20 Μαρτίου).

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, επίσης, είναι ο φορέας που εγκαινιάζει τη έναρξη πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Ροτόντα με την απαγγελία του έργου «Άσμα Ασμάτων» του Σολομώντα, στις 13 Μαρτίου.

Στη δυτική Αφρική ταξιδεύει τους θεσσαλονικείς λάτρεις των εικαστικών το Τελλόγλειο Ίδρυμα με την έκθεση «Όραμα και δημιουργία: Ο Α.Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική», η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Πινακοθήκη Λεβέντη το 2015. Η νέα προσωρινή έκθεση του Τελλογλείου σε συνεργασία με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη πραγματεύεται την ιστορία του Αναστασίου Γ. Λεβέντη και την πορεία του στη Δυτική Αφρική, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να εξηγήσει και την απαρχή μιας «νέας» τέχνης, της σύγχρονης τέχνης που αναπτύσσεται στην Γκάνα και τη Νιγηρία μετά την ανεξαρτησία τους το 1957 και 1960 αντίστοιχα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 4 Μαρτίου 2016.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα προετοιμάζεται, επίσης, πυρετωδώς για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη και σημαντική έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική», με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

α) τα ζωγραφικά έργα και τα κολάζ του Ελύτη
β) αποσπάσματα από αισθητικά του δοκίμια για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Τσαρούχης, Κανέλλης, Μόραλης, Φασιανός, Δέρπαπας), τα οποία θα συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα. Στην ίδια ενότητα θα παρουσιάζονται χειρόγραφα του ποιητή, πρώτες εκδόσεις του και πλούσιο αρχειακό υλικό (το βραβείο Νόμπελ, έγγραφα κ.ά.).
γ) Έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Μακρουπάλης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος κ.α).

Την έκθεση, που θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στις 18 Μαρτίου 2016 (ανήμερα της 20ής επετείου θανάτου του ποιητή), επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, έχοντας τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 21 Μαΐου 2016.

Τέλος, στο πλαίσιο του γενικότερου αφιερώματος στο νομπελίστα ποιητή διοργανώνεται ένα πρόγραμμα λόγου και μουσικής, που παρουσιάζει κυρίαρχες όψεις του έργου του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από την ποίηση και τα πεζά του, μέσα τα μελοποιημένα ποιήματα-τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού.

Η εκδήλωση – συναυλία (τραγουδούν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Δάφνη Πανουργιά και απαγγέλλουν η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Αχιλλέας Κυριακίδης), θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο τη Δευτέρα 21 Μαρτίου (ώρα 20:00).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis