Home / Κόσμος / «Πιθανότερο να βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση»

«Πιθανότερο να βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση»

Την εκτίμηση πως αν επιβεβαιωθεί ότι η σημερινή αιματηρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη είναι τρομοκρατική ενέργεια “είναι πιθανότερο να βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος πίσω απ’ αυτήν” διατύπωσε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή “Δύο στις 12” με τον Φάνη Γρηγοριάδη.

Μάλιστα, σημείωσε πως εφόσον επιβεβαιωθεί η σύνδεση με την τρομοκρατία “θα υπάρξουν συνέπειες και μάλιστα σε πολλές κατευθύνσεις” και πρόσθεσε πως το σημερινό συμβάν, “μια επίθεση -κατά τα φαινόμενα- καμικάζι κατά μη Τούρκων πολιτών […] στέλνει ένα μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις” καθώς αν είναι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ένα ακόμη πρόβλημα για την ίδια την Ευρώπη, αλλά κι ένα ζήτημα ασφάλειας για την ίδια την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από την επίθεση, ο κ. Φίλης, αφού υπογράμμισε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς είναι οι πρώτες ώρες μετά το χτύπημα, απάντησε: “Θα εντοπίζαμε την προσοχή μας προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι του Ισλαμικού Κράτους, η δεύτερη προς τους Κούρδους, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα σημαντικό κομμάτι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, σχεδόν υπό πολιορκία το τελευταίο διάστημα· οι τουρκικές δυνάμεις εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις, έχουν επιβάλλει σχεδόν στρατιωτικό νόμο σε κάποιες περιοχές απ’ αυτές και είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

About totritomati