Home / Αρχαία Ελλάδα / Περίτεχνο ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε αρχαία συναγωγή του Ισραήλ

Περίτεχνο ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε αρχαία συναγωγή του Ισραήλ

Ένα μοναδικής αξίας περίτεχνο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο να συναντά έναν εβραίο αρχιερέα ανακαλύφθηκε σε συναγωγή του 5ου αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο του χωριού Χουκόκ στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα, αφού αποτελεί την πρώτη μη βιβλική σκηνή που εντοπίζεται σε αρχαία συναγωγή.

Το πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο απεικονίζει τη συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον αρχιερέα, καθώς και άλλες ανθρώπινες μορφές, αλλά και μορφές ζώων.

Απεικονίζονται, επίσης, μορφές ελεφάντων. Σύμφωνα με την Τζόντι Μάγκνες, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποιεί τις έρευνες, οι ελέφαντες παραπέμπουν στον ελληνικό στρατό, αφού στις μάχες οι ελέφαντες συνδέθηκαν με τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Είναι πολύ πιθανό το ψηφιδωτό να απεικονίζει έναν εβραϊκό μύθο για τη συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με έναν εβραίο αρχιερέα» δήλωσε η Μάγκνες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα artnetnews, οι ανασκαφικές έρευνες στο χωριό Χουκόκ ξεκίνησαν το 2012 και διεξάγονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ. Στη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν μοναδικής τέχνης ψηφιδωτά, ένα από τα οποία απεικονίζει τη μορφή του Σαμψών.

Η Μάγκνες έκανε λόγο για «μοναδικές ανακαλύψεις», υπογραμμίζοντας ότι οι εικόνες στα ψηφιδωτά «δείχνουν το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητας, ενώ τα μοτίβα που έχουν βρεθεί είναι τα πρώτα αυτού του είδους που εμφανίζονται σε αρχαία συναγωγή».
tovima

About totritomati