Home / Ειδήσεις / Πενταμερής στο Βερολίνο, ζητείται επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης

Πενταμερής στο Βερολίνο, ζητείται επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στη σύσκεψη «κορυφής» που θα πραγματοποήθηκε στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, παρουσία του καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, στόχος της συνάντησης είναι η διαμόρφωση κοινής θέσης για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ήταν ευρέως αναμενόμενο ότι στο περιθώριο της συνάντησης και του δείπνου Μέρκελ – Ολάντ – Γιούνκερ με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων βιομηχάνων (ERT) θα διεξάγονταν συζήτηση για το ελληνικό θέμα.

Εντούτοις, η παρουσία Ντράγκι και Λαγκάρντ στη συνάντηση υπήρξε απροσδόκητη εξέλιξη, η οποία δίνει άλλη βαρύτητα στις δρομολογούμενες εξελίξεις.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επικαλούνταν κυβερνητικούς κύκλους, επιβεβαίωναν αργά το βράδυ ότι και η Αθήνα αναμένει εξελίξεις.

Το γερμανικό πρακτορείο MNI μετέδωσε ότι μετά την κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου πολύωρη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στο Μαξίμου μετέβησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Οι κ. Λαφαζάνης και Σπιρτζης αποχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σύσκεψης. Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν, μαζί με τον πρωθυπουργό, οι υπόλοιποι.

Πριν από το δείπνο εργασίας με τους βιομηχάνους, κατά τις δηλώσεις προς τον Τύπο που έκαναν η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα.

Προς προσχέδιο συμφωνίας;

Η συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιείται εν μέσω πληροφοριών ότι η πλευρά των δανειστών επεξεργάζεται κείμενο συμφωνίας που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα.

Ξένος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Bloomberg πως οι πιστωτές συζητούν μια συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως έναν τρόπος τερματισμού του αδιεξόδου.

Το ίδιο δημοσίευμα, επικαλείται πρόσωπο με γνώση του θέματος, το οποίο αποκάλυψε πως αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές πέρασαν το Σαββατοκύριακο για να συγκλίνουν σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική αξιολόγηση.

«Η κοινή θέση (των θεσμών) μπορεί να κοινοποιηθεί στον Τσίπρα από τους ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες» ανέφερε η ίδια πηγή.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες αυτές. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα προταθεί στην Ελλάδα μια κοινή συμφωνία εκ μέρους των τριών θεσμών» δήλωσε.

Η εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε (μίλησε για «εγγραφολογία») την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου εγγράφου συμφωνίας τύπου MOU (Memorandum of Understanding) -Μνημονίου.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι η συμφωνία που ενδεχομένως προταθεί στην Αθήνα θα έχει το χαρακτήρα «take it or leave it» και η Ελλάδα ζητά εγγυήσεις εγγυήσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Ιουνίου, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει προς το ΔΝΤ δόση ύψους 303 εκατ. ευρώ. Μία εβδομάδα μετά ακολουθεί άλλη μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους 341 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εναπομείνασες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο αγγίζουν το 1,6 δισ. ευρώ.

Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500001576#ref=latestarticles

About Panos Dreamer