Home / Ειδήσεις / Πειθαρχική έρευνα από την ίδια την Β.Θάνου για τη δικογραφία Βγενόπουλου

Πειθαρχική έρευνα από την ίδια την Β.Θάνου για τη δικογραφία Βγενόπουλου

Γιατί μπήκε στο αρχείο

Αθήνα
Πειθαρχική έρευνα, την οποία θα διενεργήσει αυτοπροσώπως η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, διέταξε η ανώτατη δικαστική λειτουργός σχετικά με τον τρόπο που περιήλθε στην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία για την υπόθεση με ελεγχόμενο τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.

Πριν από λίγες ημέρες, η εισαγγελική λειτουργός ύστερα από πολύμηνη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα και ως εκ τούτου έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο.

Μετά την αρχειοθέτηση της δικογραφίας ακολούθησαν αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου και του υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου, οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα η κ. Θάνου ζητά να ερευνηθεί γιατί η έρευνα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, λόγω της φύσης της, δεν ανατέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς ή στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος που είναι αρμόδιες για τη διερεύνηση συναφών υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, ο κ. Βγενόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον εισαγγελέα Εφετών Ι.Αγγελή, αλλά και τον «συκοφάντη δημοσιογράφο» Κώστα Βαξεβάνη.

Με χειμαρρώδη, καταγγελτικό λόγο, ο κ. Βγενόπουλος παρέθεσε στοιχεία με τα οποία προσπάθησε να καταδείξει αφενός μεν την απευθείας επέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου στο πεδίο της Δικαιοσύνης, αφετέρου δε την αγαστή-υπόγεια συνεργασία ανάμεσα σε εκπροσώπους της Δικαιοσύνης και το περιοδικό «hot doc», με πολιτικά ερείσματα και ανοχή.

Τι λέει η πλευρά Βγενόπουλου

Γραπτή δήλωση δημοσιοποίησε ο δικηγόρος του επιχειρηματία Α.Βγενόπουλου, Μ. Δημητρακόπουλος, αναφορικά με την πειθαρχική έρευνα, την οποία θα διενεργήσει η Βασιλική Θάνου.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου θα διενεργήσει πειθαρχική έρευνα σχετικά με τον δικονομικό τρόπο, που περιήλθε στην Εισαγγελέα Εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία, που αφορά την υπόθεση της Λαϊκής, η οποία προ ολίγων ημερών ετέθη στο αρχείο, επειδή δεν υπήρξαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε ο εντολέας μου κ. Α. Βγενόπουλος, με ενέργειες του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βαξεβάνη, ερώτηση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εναρμονισμένες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου για το ίδιο ως άνω δικονομικό θέμα διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση κατά της κ. Τσατάνη, η οποία διεξήχθη από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, όπου επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών της κ. Τσατάνη και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

» Κατόπιν των ανωτέρω, η πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου είναι νομικά παραδεκτή, γιατί προβλέπεται σε πρόσφατο νόμο του κ. Ν. Παρασκευόπουλου, αλλά, με δύο σοβαρές ενστάσεις, που στηρίζονται στην πάγια πειθαρχική νομολογία του Αρείου Πάγου: α) η πειθαρχική διαδικασία διενεργείται με απόλυτη μυστικότητα και δεν είναι θεσμικά επιτρεπτή η κοινολόγησή της.

» Β) Δεν έχει επαναληφθεί -νομολογιακά- στο παρελθόν αρχειοθετημένη πειθαρχική δικογραφία από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να επαναξιολογείται, χωρίς να έχουν υπάρξει νεώτερα άγνωστα στοιχεία, πλην της έντονης διαφωνίας για την αρχειοθέτηση του άνω γνωστού δημοσιογράφου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis