Home / Αθλητισμός / Παραίτηση Μπλάτερ από τη FIFA λόγω σκανδάλων διαφθοράς

Παραίτηση Μπλάτερ από τη FIFA λόγω σκανδάλων διαφθοράς

Μόλις πέντε ημέρες μετά την 5η επανεκλογή του στην προεδρία της FIFA, το απόγευμα της Τρίτης, ο Ελβετός ηγέτης της Παγκόσμιας ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ζεπ Μπλάτερ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμα που υπηρετεί από το 1998. Σε μια ξαφνική συνέντευξη Τύπου που έγινε στη Ζυρίχη παρουσία μόλις 15 ατόμων, ο ίδιος ζήτησε την αντικατάστασή του, λόγω των σκανδάλων διαφθοράς που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα και τα οποία εμπλέκουν τόσο τον ίδιο, όσο και τους υφισταμένους του σε διάφορες παράνομες συναλλαγές.

«Η FIFA ήταν η ζωή μου. Αυτό που μετράει περισσότερο για εμένα είναι η Ομοσπονδία και το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο. Θα συγκαλέσω ένα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο όσο το δυνατόν συντομότερα για να οριστούν νέες εκλογές.

Η επανεκλογή μου φαίνεται πως δεν υποστηρίζεται σε όλο τον κόσμο. Η FIFA χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση. Θα συνεχίσω να ασκώ το λειτούργημά μου μέχρι τις εκλογές που θα ορίσει το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο», ήταν η σύντομη τοποθέτηση του 79χρονου ποδοσφαιρικού παράγοντα.

Όπως έγινε γνωστό από το κοντινό του περιβάλλον, η απόφασή του ελήφθη, αφού πρώτα ο ίδιος σκέφτηκε καλά τη θητεία του επί 17 χρόνια στην προεδρία της FIFA, αλλά και τη 40χρονη πορεία της ζωής του στο άθλημα.

Σύμφωνα με το καταστατικό της FIFA, θα πρέπει να περάσουν τέσσερις μήνες για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα οριστούν μεταξύ του διαστήματος του προσεχούς Δεκεμβρίου μέχρι το αργότερο τον Μάρτιο του 2016.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχασε τεράστιο μέρος της αξιοπιστίας της, αφού οι πληφορορίες για «μίζες» κατά την ανάθεση των μεγάλων διοργανώσεων, διαδέχονταν η μία την άλλη, με τελευταία το δημοσίευμα των New York Times που εμπλέκει τον Ζερόμ Βαλκ, δεξί χέρι του προέδρου και γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Εκτός εισαγγελικής έρευνας ο Ελβετός

Στο μεταξύ, ο Μπλάτερ δεν βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της Γενικής Εισαγγελίας της Ελβετίας (OAG), όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά την παραίτησή του. Η OAG φρόντισε να διαλύσει εν τη γενέσει τους, φήμες που συνέδεαν την παραίτηση του Ελβετού με «περιπέτειες» που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε με τη δικαιοσύνη.

«Ο Γιόζεφ Μπλάτερ δεν βρίσκεται υπό έρευνα από τη Γενική Εισαγγελία. Η παραίτησή του δεν διαφοροποιεί κάτι, όσον αφορά τις ποινικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη» αναφέρει η ανακοίνωση της OAG.

Στον ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις του πρόεδρου της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA, Κορνέλ Μπόρμπελι: «Η έρευνα συνεχίζεται, με σκοπό να διασφαλίσουμε τους κανόνες του Κώδικα Ηθικής που διέπουν τη FIFA. Αυτό είναι για εμάς προτεραιότητα, ανεξάρτητα με το ποιος είναι πρόεδρος. Αλλωστε, η ανεξαρτησία του σώματος από τον πρόεδρο, είναι το σημαντικότερο στοιχείο του τρόπου λειτουργίας μας».

Πλατινί: «Γενναία και σωστή απόφαση»

Με μια λιτή δήλωση (12 λέξεων) ο Μισέλ Πλατινί σχολίασε τις ραγδαίες εξελίξεις μετά την παραίτηση του Σεπ Μπλάτερ. Ο πρόεδρος της UEFA χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του ομολόγου του στην FIFA:

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση, μια γενναία και σωστή απόφαση», είναι τα λεγόμενα του Γάλλου, όπως παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Ήδη, μάλιστα θεωρείται ως πιθανός υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο της FIFA από τα ΜΜΕ του εξωτερικού, δίχως βέβαια ακόμα να επιβεβαιώνεται αυτή η φημολογία. Όπως όλα δείχνουν πάντως, εκ νέου στη διάθεση των ομοσπονδιών θα τεθεί ο Πρίγκηπας της Ιορδανίας, Αλί Μπιν αλ Χουσεΐν, ο οποίος «ηττήθηκε» απ’ τον Μπλάτερ πρόσφατα κι ενώ η UEFA τον είχε στηρίξει.

«Θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις»

Ο Ντομένικο Σκάλα, επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου και συμμόρφωσης της FIFA, δήλωσε: «Είμαι αφοσιωμένος στην υλοποίηση των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου. Θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με τους κανόνες της ομοσπονδίας, η εκλογή πρέπει να ψηφιστεί από τα μέλη της στο συνέδριο.

Ο πρόεδρος θα ζητήσει από την εκτελεστική επιτροπή το σχηματισμό ενός έκτακτου συνεδρίου, προκειμένου να εκλεγεί νέος πρόεδρος. Το χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές τοποθετείται το διάστημα μεταξύ του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου».

Πηγή:http://sports.in.gr/football/international/article/?aid=1500001854#ref=latestarticles

About Panos Dreamer