Home / Οικονομία / Παράταση και διετές δάνειο από τον ESM ζητάει η ελληνική κυβέρνηση

Παράταση και διετές δάνειο από τον ESM ζητάει η ελληνική κυβέρνηση

Για πλήρη κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση χρέους – Συνοδεύεται από όρους αναφέρει το ΥΠΟΙΚ χωρίς να τους διευκρινίζει – Δήλωση Βενιζέλου.

Διετές δάνειο από τον ESM ζητάει η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση συνοδεύεται από conditionality (δηλαδή λίστα μέτρων και προϋποθέσεων).

Πριν συμφωνηθεί το δάνειο και τεθεί σε ισχύ η κυβέρνηση ζητεί παράταση από το Eurogroup για μια σύντομη περίοδο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί «τεχνική χρεοκοπία». Συνολικά το ποσό που ζητάει η Ελλάδα φτάνει τα 29,1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2017.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

Η επιστολή Τσίπρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προς τον Προεδρεύοντα του     Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015
Συμβουλίου
διοικητών Κεντρικών  Τραπεζών του ESM
και Πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν
Ντάισελμπλουμ

Αγαπητέ Προεδρεύοντα, αγαπητέ Πρόεδρε,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (θα αποκαλείται «η Δημοκρατία» ή «Ελλάδα») δια της παρούσης αιτούμε την στήριξή σας βάσει των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM.

Όπως γνωρίζετε, η Δημοκρατία αντιμετωπίζει επείγοντα και πιεστικά οικονομικά προβλήματα το δεύτερο ήμισυ του 2015 και για το σύνολο του 2016 δεδομένου ότι
–    δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση κονδυλίων από το δεύτερο πρόγραμμα (αποκαλούμενο «το Πρόγραμμα») από τον Ιούλιο του 2014,
–    η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για να χρηματοδοτηθεί με βάση το άρθρο 1 της Οδηγίας για Δανεισμό (αποκαλούμενης «Οδηγίες») του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας («ESM»),
–    το Πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2015 και η αίτησή μας για μια παράταση προκειμένου να επαναλάβουμε τις εκκρεμούσες διαπραγματεύσεις δεν έγινε δεκτή και
–    η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Χρηματοδότησης («ELA») δεν παρατάθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν απαραίτητη για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, λήγει η προθεσμία που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015 για την κατάληξη σε συμφωνία, η Ελλάδα ζητεί χρηματοοικονομική στήριξη από τον ESM με τη μορφή διετούς δανείου («Δάνειο») με όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Οδηγιών. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του εξωτερικού και εσωτερικού χρέους της Ελλάδας.

Σε συνάφεια με το Δάνειο, η Ελλάδα αιτείται την αναδιάρθρωση και την αναθεώρηση των όρων του χρέους της στο EFSF στο πνεύμα των προτάσεων που θα υποβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων προκειμένου να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησής της.

Έως την έγκριση και την θέση σε ισχύ αυτού του Δανείου, η Ελλάδα ζητεί από το Eurogroup την παράταση του Προγράμματος και μια βραχεία χρονική περίοδο προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν απειλείται από μια τεχνική χρεοκοπία.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της με τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ειλικρινά δικός σας,

Αλέξης Τσίπρας

Κοινοποιήσεις:
– Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
– Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές Υποθέσεις, τη         Φορολόγηση και τα  Τελωνεία κ. Πιερ Μοσκοβισί
– Γενικό Διευθυντή του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για το αίτημα του κ. Τσίπρα προς τον ESM:

«Λίγες ώρες πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας μας από τον EFSF, ο κ. Τσίπρας ανακοινώνει ότι ζήτησε διετές δάνειο από τον ESM (δηλαδή από τον οργανισμό που διαδέχθηκε το EFSF ) ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων δυο ετών για την κάλυψη διεθνών υποχρεώσεων, με παράλληλη  αναδιάρθρωση, που την εννοεί όμως ως reprofiling, δηλαδή ως λογιστική αναδιαμόρφωση, του χρέους. Ως αξιοποίηση και  συνέχεια της μεγάλης παρέμβασης στο χρέος που έγινε το 2012 υπό τις ύβρεις και τις συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Μακάρι να βρεθεί τρόπος αξιοπρεπούς και αξιόπιστης συμφωνίας ώστε να παραταθεί το πρόγραμμα του EFSF και να αποκατασταθεί η ροή του ELA από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μη βιώσει  περαιτέρω ο ελληνικός λαός της εμπειρία των κλειστών τραπεζών και των capital controls. Προκειμένου να ανακληθεί το δημοψήφισμα στο οποίο θα ηττηθεί το «όχι», άλλα στο μεταξύ θα έχει υποστεί τεράστια βλάβη η Πατρίδα.

Όμως για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται κυβέρνηση που λέει την αλήθεια και αναλαμβάνει το κόστος δύσκολων και υπευθύνων αποφάσεων. Όχι κυβέρνηση που σκαρφίζεται συνεχώς επικοινωνιακά κόλπα και αναζητά αφελή προσχήματα.

Αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας με το σημερινό αίτημα του προς τον ESM είναι πολύ απλά το εξής: την ίδια ώρα που ζητάει από τον ελληνικό λαό να απορρίψει στο δημοψήφισμα με ένα ηχηρό «όχι» τους όρους της παράτασης του μνημονίου 2, ζητάει να υπαχθεί η χώρα σε νέο μνημόνιο 3 για τα επόμενα δυο τουλάχιστον χρόνια! Προφανώς αυτό θα γίνει με όρους σκληρότερους από αυτούς της παράτασης του μνημονίου 2, με αντίβαρο την αναδιαμόρφωση του χρέους, δηλαδή την επιβεβαίωση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι εταίροι το 2012 !

Ελπίζω το αίτημα να εκληφθεί από το  Eurogroup ως αίτημα παράτασης του λήγοντος προγράμματος και άμεσης επανάληψης των διαπραγματεύσεων έστω την τελευταία στιγμή.

Στο εσωτερικό όμως κάποιος  πρέπει να σταματήσει τον  ευτελισμό της χώρας και τον εκβιασμό της κοινής λογικής . Και αυτός είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός».


Πηγή: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=718221

About admin