Home / Επιστήμη-Τεχνολογία / Παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία ο ιός Zika, λέει ο ΠΟΥ

Παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία ο ιός Zika, λέει ο ΠΟΥ

«Απαιτείται συντονισμένη δράση»

Γενεύη, Ελβετία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε «απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο» τον ιό Ζίka, που μεταδίδεται από τα κουνούπια και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν της σύστασης που έκαναν οι εμπειρογνώμονες στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής τους, τη Δευτέρα.

Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού, Μάργκαρετ Τσαν τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται συντονισμένη, διεθνής δράση.

Όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος chikungunya, ο ιός Zika, που έχει πάρει το όνομα το δάσους της Ουγκάντας όπου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 1947, μεταδίδεται από το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes aegypti (Κουνούπι Τίγρης).

Ωστόσο, δύο περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό Zika δημιουργούν υπόνοιες για μετάδοσή του και μέσω σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με αμερικανό υγειονομικό αξιωματούχο. «Τέτοιες περιπτώσεις καθιστούν βιολογικά πιθανή μία μετάδοση δια της σεξουαλικής επαφής, όμως σε αυτό το στάδιο η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, δηλαδή ο ιός Zika μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού», εξηγεί η Δρ Αν Σουσάτ, υποδιευθύντρια των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης  Νοσημάτων.

Στην Λατινική Αμερική, χώρα με τα περισσότερα περιστατικά είναι η Βραζιλία, με 1,5 εκατομμύριο κρούσματα, ενώ χθες η Ονδούρα ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει περισσότερα από 1.000 κρούσματα του ιού από τον Δεκέμβριο.

«Περιμένουμε 3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα» το 2016 στην αμερικανική ήπειρο, δήλωσε από τη Γενεύη αξιωματούχος του ΠΟΥ, ωστόσο ο οργανισμός θεωρεί ότι η έκταση της επιδημίας έχει υποτιμηθεί διότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει επιπλοκές.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση του ιού Zika με την μικροκεφαλία και το σύνδρομο Gyllain-Barre, συνιστάται στις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη στην Κολομβία, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, τη Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο.

Στις ΗΠΑ, τα Εθνικά Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, ο ιός είναι πιθανόν να εξαπλωθεί κατά τους θερμούς μήνες του έτους κατά μήκος των ανατολικών και των δυτικών ακτών για να φθάσει στις μεσοδυτικές πολιτείες.

health.in.gr, ΑΠΕ

About admin