Home / Πολιτισμός / Μουσική / Πέθανε το «5ο Σκαθάρι», ο σερ Τζορτζ Μάρτιν

Πέθανε το «5ο Σκαθάρι», ο σερ Τζορτζ Μάρτιν

«Έφυγε» στα 90 του

Λονδίνο

Απεβίωσε τη νύχτα της Τρίτης ο σερ Τζορτζ Μάρτιν,  ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τους Beatles και την τεράστια επιτυχία τους.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε με tweet του πρώην ντράμερ των «Σκαθαριών», Ρίνγκο Σταρ

Πολλοί (μεταξύ αυτών και οι ίδιοι οι Beatles) τον ονόμαζαν ως  «το 5ο Σκαθάρι» καθώς είχε συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με τη δισκογραφία του ιστορικού συγκροτήματος.

Ο Τζορτζ Μάρτιν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο καλλιτεχνικό έργο.

Στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του έκανε παραγωγή σε περισσότερους από 700 δίσκους. Εκτός από τους Beatles συνεργάστηκε με μια πληθώρα καλλιτεχνών όπως οι Gerry and the Pacemakers, Shirley Bassey και Cilla Black.

Γιος ξυλουργού από το Holloway του βόρειου Λονδίνου, ο Μάρτιν, που του είχε απονεμηθεί και ο τίτλος του Σερ, ανέδειξε τους Beatles (κίνηση που απογείωσε και τη δική του καριέρα) αφότου άκουσε το πρώτο demo τους το 1962. Ήταν εκείνος που τους οδήγησε από τους ελαφρείς και κυρίως ποπ ήχους των πρώτων άλμπουμ τους, τη δεκαετία του 1960, στον απολύτως πρωτοποριακό και ψυχεδελικό ήχο του Sergeant Pepper.

Στη διάρκεια της επιτυχημένης πορείας του κέρδισε πολλά βραβεία Grammy καθώς και ένα Academy Award για την τεράστια επιτυχία A Hard Day’s Night. Το 1999 μπήκε και επισήμως στο Rock and Roll Hall of Fame.

Μήνυμα για το θάνατο του Μάρτιν έγραψε στο Twitter και ο γιος του Τζον Λένον Σιν Ονο Λένον.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis