Home / Διάφορα / Πέθανε ο αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Σόλτερ

Πέθανε ο αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Σόλτερ

Πέθανε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ο αμερικανός λογοτέχνης Τζέιμς Σόλτερ. Ήταν 90 ετών.

Ο «ιπτάμενος συγγραφέας» ήταν από το 2000 μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών ενώ είχε τιμηθεί με τα Βραβεία Pen/Faulkner (1989) και Pen/Malamud (2012).

Όπως έγραψαν οι New York Times ο Τζέιμς Σόλτερ ήταν «ένας συγγραφέας των συγγραφέων», τον θαύμαζαν οι ομότεχνοί του αλλά τα βιβλία του ποτέ δεν έκαναν μεγάλες πωλήσεις.

Ωστόσο υπήρξε, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι κριτικοί στις ΗΠΑ, ο «ξεχασμένος ήρωας» της αμερικανικής μεταπολεμικής πεζογραφίας.

Ο Τζέιμς Σόλτερ γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσι το 1926. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία Γουέστ Πόιντ το 1945.

Υπήρξε αξιωματικός καριέρας και πιλότος της πολεμικής αεροπορίας ως τα τριάντα του χρόνια. Μετά την επιτυχία του πρώτου του βιβλίου «Οι κυνηγοί» (1957) όπου ενέταξε πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία από τον πόλεμο της Κορέας, αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη συγγραφή.

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφόρησε το 2001 ένα από τα σημαντικότερα έργα του, το «Α sport and a Pastime» (1967) υπό τον τίτλο «Θέλω μόνο να σου ανήκω» (εκδόσεις Μεταίχμιο), μια ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται στη Γαλλία της δεκαετίας του 1960.

Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια το τελευταίο του μυθιστόρημα υπό τον τίτλο «Aυτό ειν’ όλο», ένα ήπιο πανόραμα του μεταπολεμικού κόσμου, που εξυμνήθηκε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αλλά και στη Γαλλία.

 

πηγή:http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500006372#ref=latestarticles

About basilis progressive