Home / Διεθνή / Πέθανε, αλλά παραμένει πρόεδρος στη Βουλή της Νικαράγουα

Πέθανε, αλλά παραμένει πρόεδρος στη Βουλή της Νικαράγουα

Αιωνία του η μνήμη (και η παρουσία)

Μανάγκουα
Θυμηδία και σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα προκαλεί η απόφαση του προέδρου της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγα να διατηρήσει στη θέση του προέδρου της Βουλής, τον μακαρίτη (πλέον) Ρενέ Νούνιες, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά του.

Η προσφορά του, όπως γράφει ο ανταποκριτής της ισπανικής El Pais, είχε να κάνει περισσότερο με τις υπηρεσίες που πρόσφερε στον πρόεδρο Ορτέγα.

Καταρχήν υπήρξε πρόσωπο-«κλειδί», ώστε να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές που εξασφάλισαν στον Ορτέγα την επ’ αόριστον εκλογή του στην προεδρία.

Επί των ημερών του στην προεδρία της Βουλής, πέρασε ένα αμφιλεγόμενο (και εξαιρετικά δαπανηρό) σχέδιο δημιουργίας διώρυγας.

Το έργο ανατέθηκε για 100 χρόνια σε έναν άγνωστο κινέζο επιχειρηματία, ο οποίος βέβαια δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Επίσης, επί προεδρίας Νούνιες στη Βουλή η Εκτελεστική Εξουσία εξασφάλισε μεγαλύτερο έλεγχο επί των Ένοπλων Δυνάμεων, ενώ πέρασε και η νομοθεσία για την ασφάλεια των πολιτών: κατά πολλούς, ο νόμος για την ασφάλεια κρύβει πολιτικές διώξεις.

Ο Νούνιες έγινε πρόεδρος το 2007, όταν και ο Ορτέγα επανεξελέγη. Πέθανε στην Κόστα Ρίκα στις 10 Σεπτεμβρίου.

Όσο για τον Ορτέγα, η παντοδυναμία του παρατείνεται αφού τον Νοέμβριο θα εκλεγεί και πάλι πρόεδρος. Αυτή τη φορά έχει στο πλευρό του ως υποψήφια αντιπρόεδρο τη σύζυγό του…

Α.Ρ.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis