Home / Διάφορα / Ο Τούρκος που κατέκτησε τις αγορές με το «ελληνικό» γιαούρτι

Ο Τούρκος που κατέκτησε τις αγορές με το «ελληνικό» γιαούρτι

Είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που έχει κατακτήσει την αγορά της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, με όχημα το «ελληνικό γιαούρτι».

Για τον Hamdi Ulukaya, τον ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Chobani, κανείς δεν φανταζόταν ότι από ένα αγροτόσπιτο της Τουρκίας, θα βρισκόταν στην κορυφή της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής.

Ο Ulukaya μεγάλωσε στο κτήμα του πατέρα του που ήταν γεμάτο αγελάδες και μετανάστευσε από την Τουρκία στις ΗΠΑ σε ηλικία 22 ετών.

Όνειρό του ήταν να μάθει αγγλικά και να σπουδάσει σε μία σχολή επιχειρηματικών σπουδών. Τελικά, ξεκίνησε μία επιχείρηση χοντρικής πώλησης φέτας, με την επωνυμία «Euphrates».

Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, ήρθε όταν, μία μέρα τυχαία, διάβασε μία αγγελία στη εφημερίδα για ένα παλιό εργοστάσιο που πουλούσε η εταιρεία Kraft Foods.

Tότε αποφάσισε να δανειστεί 1 εκατ. δολάρια από τις τράπεζες SBA και Key Bank, για να αγοράσει το εργοστάσιο γιαουρτιού Breyer, το οποίο πουλούσε η εταιρεία Kraft Foods. Προσέλαβε τέσσερις εργαζόμενους από το εργοστάσιο, καθώς και έναν ειδικό επί των γιαουρτιών από την Τουρκία και ξεκίνησε την προσπάθεια δημιουργίας γιαουρτιού.

Μέσα σε πέντε χρόνια, η Chobani έφτασε να έχει ετήσιο τζίρο 1 δισ. ευρώ και να απασχολεί 3.000 εργαζόμενους.

Ο ίδιος όμως δεν ξεχνά από που ξεκίνησε. Κάθε χρόνο διαθέτει το 10% των κερδών της επιχείρησης του σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Προ ημερών ο Hamdi,  ανακοίνωσε μπροστά στα μάτια των έκπληκτων εργαζομένων του ότι θα τους έδινε μετοχές που θα αναλογούν μέχρι το 10% της εταιρείας όταν αυτή πουληθεί ή εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Το ποσοστό των μετοχών θα εξαρτάται από το διάστημα που εργάζεται ο κάθε υπάλληλος για την «Chobani».

Στόχος, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, είναι να μοιραστεί τον πλούτο του με εκείνους που τον βοήθησαν να τον χτίσει από το 2005 που ιδρύθηκε η εταιρεία. Η αξία της εταιρείας εκτιμάται σήμερα στα 3 -5 δισ. ευρώ.

“Έχτισα κάτι που ποτέ δεν πίστεψα ότι θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είχε φτάσει εδώ η Chobani χωρίς αυτούς τους ανθρώπους”, είπε ο Ulukaya.

“Τώρα θα εργάζονται για να μεγαλώσουν την επιχείρηση ακόμη περισσότερο και ταυτόχρονα να βελτιώνουν το μέλλον τους”.

Ο κάθε υπάλλληλος έλαβε ένα άσπρο πακέτο. Μέσα περιείχε πληροφορίες για το πόσες μετοχές Chobani θα δίνονταν. Ο αριθμός μετοχών που δίνεται σε κάθε εργαζόμενο είναι ανάλογος με τη θητεία του, δηλαδή όσο περισσότερο καιρό έχει υπηρετήσει την εταιρεία, τόσο μεγαλύτερο το μερίδιο.

Εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι που έγιναν μέλη της οικογένειας Chobani το 2005, ίσως να λάβουν μέρισμα ακόμη και ενός εκατομμυρίου.

Η διαμάχη και η κλεμμένη συνταγή της ΦΑΓΕ

O δρόμος της Chobani όμως δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Η δικαστική διαμάχη με την ΦΑΓΕ για την πρακτική της Chobani να διαφημίζει το γιαούρτι της ως ελληνικό, οδήγησε τις δύο εταιρείες στα δικαστήρια.

Η αρχή έγινε με την βρετανική δικαιοσύνη , όπου το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε τέλος στην υπόθεση “Greek Yoghurt”, με την απόφασή του να είναι οριστική, χωρίς δυνατότητα άσκησης περαιτέρω ενδίκων μέσων.

Ειδικότερα η βρετανική δικαιοσύνη απαγόρευσε στην Chobani να πωλεί, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στραγγιστό γιαούρτι που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ ως Greek Yoghurt, ενώ την υποχρέωσε να  αποζημιώσει τη ΦΑΓΕ για τα έξοδα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αίτησης της πρώτης για άδεια προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αυτή δεν είναι η μοναδική ήττα που υπέστη ο επιχειρηματίας. Προσφάτως η πρώην γυναίκα του αποκάλυψε το «σκοτεινό» μυστικό του Hamdi, για το πώς έκλεψε τη συνταγή για την παρασκευή γιαουρτιού.

«Ο Hamdi απέκτησε τη συνταγή για τα Chobani χρηματίζοντας πρώην εργαζόμενο της ΦΑΓΕ». Αυτό υποστηρίζει η πρώην σύζυγος του με την οποία βρίσκεται στα δικαστήρια η οποία ισχυρίζεται πως δικαιούται το 53% της Chobani.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρώην σύζυγός της, συνάντησε τον πρώην υπάλληλο, τον οποίο πλήρωσε με 30.000 ευρώ για να του φανερώσει το μυστικό στον τρόπο παρασκευής του γιαουρτιού.

Πηγή:Insider.gr

About Vassilis Batzis