Home / Πολιτική / Ο Τουσκ ζητεί ο έλεγχος για τους πρόσφυγες να διαρκεί έως και «18 μήνες»

Ο Τουσκ ζητεί ο έλεγχος για τους πρόσφυγες να διαρκεί έως και «18 μήνες»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να ελέγχονται οι μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ για μια περίοδο που θα μπορούσε να φτάσει τους έως και 18 μήνες.

«Αν θέλουμε να ελέγχουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο από το λεπτό που χρειάζεται για να πάρουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες: Guardian, Figaro, la Stampa, El Pais, Gazeta Wyborcza και Suddeutsche Zeitung.

«Στη διεθνή νομοθεσία, όπως και στην ευρωπαϊκή, υπάρχει αυτός ο κανόνας των 18 μηνών που ανταποκρίνεται στον χρόνο που χρειάζεται για τον έλεγχο. Μπορούμε και πρέπει να κρατούμε τους μετανάστες έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι», σημείωσε. «Είναι πολύ εύκολο να μπεις στην Ευρώπη», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν είναι μόνον υποχρέωση για τις μεθοριακές χώρες..

«Συχνά λέγεται ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στους Σύρους πρόσφυγες. Αλλά αυτοί αποτελούν μόνον το 30% των εισροών. Το 70% είναι (οικονομικοί) μετανάστες. Και γι’αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικούς ελέγχους», κατέληξε ο Τουσκ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

About totritomati