Home / Ειδήσεις / Ο Τζεμπ Μπους παίζει το τελευταίο του χαρτί: Τον αδελφό, τέως πρόεδρο

Ο Τζεμπ Μπους παίζει το τελευταίο του χαρτί: Τον αδελφό, τέως πρόεδρο

Μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Τσάρλεστον, Νότια Καρολίνα
Τα πράγματα στους Ρεπουμπλικανούς στενεύουν, καθώς οι αποχωρήσεις για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές μαζεύονται, και η υποψηφιότητα του Τζεμπ Μπους μοιάζει να είναι νεκρή χωρίς να το ξέρει -για αυτό, ο Τζεμπ έπαιξε το τελευταίο του χαρτί, βγάζοντας στην σκηνή τον αδελφό του Τζορτζ Ο.Μπους. Ο «τέως» είχε γίνει στόχος του Τραμπ στις τελευταίες του αναφορές πριν από την, όλο και πικρόχολου κλίματος, μάχη της Νότιας Καρολίνας.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Νότιας Καρολίνας καλούνται το Σάββατο να επιλέξουν τον υποψήφιο τους για τις προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο (οι Δημοκρατικοί θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα). Είναι η πρώτη πολιτεία του Νότου στην πορεία των εσωκομματικών διαδικασίων και η τρίτη μετά τις αρχικές νίκες Τεντ Κρουζ και Ντόναλντ Τραμπ -με τον Τζεμπ Μπους πολύ πίσω και στις δύο κάλπες.

Ο Τζεμπ Μπους, μεταξύ άλλων πρώην κυβερνήτης Φλόριντα, είχε χτίσει την εκστρατεία του εμφανιζόμενος ως άνθρωπος μόνο «των δικών του δυνάμεων», αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει ανοικτά το όνομά του.

Αυτό δεν κράτησε μέχρι τέλους, καθώς εσχάτως είχε επιστρατεύσει τη μητέρα του (και πρώην πρώτη κυρία) και τελικά έβγαλε στην σκηνή τη Δευτέρα και τον αδελφό του και δεύτερο πρώην πρόεδρο της οικογένειας, τον Τζορτζ Ο.Μπους. Ομολογουμένως, η Νότια Καρολίνα ήταν «πολιτικά ασφαλέστερο» σκηνικό.

Ο τέως εμφανίστηκε σε ομιλία του Τζεμπ στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας τη Δευτέρα, λέγοντας τα αναμενόμενα -υποστηρίζοντας τον αδελφό του, ενθυμούμενος τη δική του πορεία και αποφεύγοντας να αναφερθεί ανοικτά στους ανθυποψηφίους του Τζεμπ.

Ο Τραμπ ήταν εκείνος που τελευταία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την θητεία του Τζορτζ Ο.Μπους για να επιτεθεί στον Τζεμπ – ο δεύτερος είχε υπερασπιστεί εκτενώς τον αδελφό του στο τελευταίο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών, μετά τις νέες κατηγορίες του μεγιστάνα.

Ο Τζορτζ Ο.Μπους αρκέστηκε μόνο στο να πει ότι «καταλαβαίνω πως οι Αμερικανοί είναι θυμωμένοι και αγανακτισμένοι, αλλά δεν χρειαζόμαστε στο Οβάλ Γραφείο κάποιον που αντανακλά και φουντώνει την οργή και την αγανάκτησή μας».

Οι δημοσκοπήσεις για τη Νότια Καρολίνα δείχνουν στις δύο πρώτες θέσεις της κούρσας των Ρεπουμπλικανών τους Τραμπ και Κρουζ – ακολουθεί ο «συστημικός» Μάρκο Ρούμπιο και ο Μπους εμφανίζεται, ξανά, σε μονοψήφια ποσοστά. Οι πρώτες δύο κάλπες έχουν ήδη δείξει την έξοδο σε Κρις Κρίστι, Κάρλι Φιορίνα και Μάικ Χάκαμπι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

About Kostas Athanasoulis