Home / Ειδήσεις / Ο Σκαραμαγκάς πείθει τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από το λιμάνι

Ο Σκαραμαγκάς πείθει τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από το λιμάνι

Κάτω από 4.000 άτομα στον Πειραιά

Αθήνα
Κάτω από 4.000 έπεσε για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά φαίνεται πως πείθει τους πρόσφυγες να απομακρυνθούν από το λιμάνι.

Τη Δευτέρα περίπου 700 άτομα αναχώρησαν από τις πύλες Ε1 και Ε2 με προορισμό τον Σκαραμαγκά με λεωφορεία, ενώ κάποιοι έφυγαν και με ταξί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο κέντρο του Σκαραμαγκά έφθασαν συνολικά 1.050 άτομα, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν όλοι αυτοί είναι από το λιμάνι ή κάποιοι μετακινήθηκαν εκεί από το Ελληνικό.

Αυτή τη στιγμή στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη εξακολουθούν να διαμένουν 3.800 πρόσφυγες. Ειδικότερα, 1.800 άτομα βρίσκονται στην Ε1, 1.000 στην Ε2 και 1.000 στην πέτρινη αποθήκη.

Η διαδικασία της μεταφοράς προσφύγων στον Σκαραμαγκά θα συνεχιστεί πιθανότατα τις επόμενες ημέρες, καθώς οι θέσεις που ήταν έτοιμες στο κέντρο (περίπου 800) υπερκαλύφθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη διαμόρφωση νέων θέσων στη συγκεκριμένη δομή.

Κάποιοι από τους «υπεράριθμους» έχουν στήσει τις σκηνές τους εκεί, αναμένοντας τη σειρά τους για να βρουν στέγη στο κέντρο.

Το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε αυξημένη ζήτηση από πολλούς πρόσφυγες να μεταφερθούν στον συγκεκριμένο χώρο με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να επιλέξουν να επιβιβαστούν σε ταξί προκειμένου να μετακινηθούν στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στους Γεζίντι, κατόπιν στους Σύρους και μετά στους Αφγανούς. Στόχος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι έως το Πάσχα να έχει αποσυμφορηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το λιμάνι από τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια. Το τελευταίο 24ωρο μόλις 55 πρόσφυγες έφθασαν στη Λέσβο.

Συνολικά στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή βρίσκονται 53.381 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 29.205 στη Β.Ελλάδα, 14.405 στην Αττική και 7.055 στα hot spot των νησιών.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis